Марковска: Доносът е донос, дори изпратен в Брюксел

Марковска: Доносът е донос, дори изпратен в Брюксел
Венета Марковска и Анастас Анастасов бяха избрани за членове на Конституционния съд от квотата на парламента на 31 октомври. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Венета Марковска, която бе избрана за конституционен съдия от квотата на парламента, заяви, че не е нарушавала законите на България, а напротив – точно затова е съдия, за да ги спазва.

Седмица преди гласуването на членовете на Конституционния съд от парламентарната квота депутатът от БСП Янаки Стоилов съобщи, че срещу съдия Венета Марковска е получен сигнал от лице, подписало се като Георги Тонев Колев.

Той почти изцяло се базира на разследване, в което се твърди, че през януари същата година Марковска се е намесила и практически е издействала уволнението на двама полицаи, спрели за проверка Георги Георгиев - с когото живеела, който бил видимо пиян.

Има и твърдения за дарения и изгодни покупки на недвижими имоти както от приятеля на Марковска, така и от нейни роднини.

Тя заяви в отговор, че твърденията в доноса са плод на болно въображение. От Европейската комисия разкритикуваха остро парламента, че прикрива сигнали за кандидати за КС, и дори заплашиха с нов мониторинг България.

„Изпращането на един донос до Брюксел не го прави по-малко донос," заяви съдия Венета Марковска по време на изслушването си в парламентарната правна комисия по повод получения в Народното събрание сигнал срещу нея.

„Това е един донос, в който се поставят въпроси, които не се отнасят до мен и моето семейство. Нарушения на закона не съм допускала точно затова съм съдия, за да го спазвам," категорична е тя.

Венета Марковска предостави справки от всички възможни институции в съдебната система, за да докаже, че срещу нея няма други сигнали и проверки - нито в комисията по професионална етика на ВСС, нито в комисията по професионална етика към Върховния административен съд.

В Инспектората към ВКП няма данни за образувани срещу нея наказателни или дисциплинарни производства, СГП също обяснява, че срещу нея няма образувани и неприключени досъдебни производства, няма и внесени прокурорски актове в съда срещу нея.

В сигнала срещу Венета Марковска се изнасят данни и се отбелязват взаимоотношенията й с адвокат Румен Еленски и се говори за конфликта на интереси, който произтича от това.

„С Еленски се познаваме повече 30 години от времето, когато той беше прокурор в Плевен, а аз бях съдия. Познанството ни по никакъв начин не се отразява на работата ми. Във ВАС заседават 3-членни, 5-членни и 7-членни състави, за да бъдат избегнати всякакви външни намеси. Като всеки съдия познавам много адвокати и ако познанството на магистрат с адвокат е конфликт на интереси, то какво остава за бракове между магистрати и адвокати, каквито случаи има в цялата страна," обясни Венета Марковска.

Тя коментира и инцидента, свързан с нейния познат Георги Георгиев с двама полицаи. В публичното пространство се появи информация, че след инцидента Венета Марковска се среща със зам.-министър на вътрешните работи и двамата полицаи са уволнени, а разследването срещу приятеля й - прекратено.

Единственото, което съдийката каза по тази тема, беше, че по никакъв начин не се е опитвала „да въздейства на министъра на вътрешните работи или негови заместници за уволнение на служители на МВР и по повод този инцидент".

#Венета Марковска #Конституционен съд #Георги Тонев Колев #Европейска комисия #ЕК #КС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници