Си Дзинпин ще говори със Зеленски за първи път от началото на войната

Си Дзинпин ще говори със Зеленски за първи път от началото на войната
A A+ A++ A

Китайският лидер Си Дзинпин възнамерява да проведе телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски за първи път от началото на руската военна интервенция. Това вероятно ще се случи идната седмица след срещата на китайския държавен глава с руския му колега Владимир Путин в Москва, съобщава The Wall Street Journal, като се позовава на свои запознати източници.

Разговорите с лидерите на двете враждуващи страни отразяват усилията на Пекин да играе по-активна роля в посредничеството за прекратяване на войната в Украйна, отбелязва изданието.

Си обмисля да посети други европейски страни като част от пътуването си до Русия, въпреки че пълният му маршрут все още не е потвърден, твърдят събеседниците на американския вестник.

Директен разговор със Зеленски, ако се случи, ще отбележи значителна стъпка в усилията на Пекин да поеме ролята на главен миротворец в Украйна, които досега бяха посрещнати със скептицизъм в Европа. Това също така ще укрепи авторитета на Пекин като глобален мощен посредник, след като улесни изненадващия дипломатически пробив между Саудитска Арабия и Иран миналата седмица.

По-рано Reuters съобщи, че посещението на Си в Москва може да се случи още следващата седмица. Wall Street Journal съобщи през февруари, че Си се готви да посети Москва през следващите месеци.

По време на събитие миналия месец, отбелязващо първата годишнина от началото на руската интервенция, Зеленски заяви, че планира да се срещне със Си, за да обсъдят идеите на Китай за прекратяване на конфликта в Украйна. Той също така изрази надеждата си, че Китай няма да доставя оръжия на Русия - стъпка, която САЩ смятат, че Пекин обмисля, но която Китай отрече.

Руското правителство заяви, че споделя възгледите на Пекин за конфликта и приветства мирното предложение на Китай. Първият елемент от мирния план на Китай, който призовава за "зачитане на суверенитета на всички страни", е основата на външната политика на Пекин, пише "Фокус".

Китай официално смята Украйна за суверенна нация и Си и Зеленски проведоха телефонен разговор, за да отбележат 30 години отношения между двете нации само седмици преди руските войски да атакуват. Въпреки това Пекин се въздържа да осъди руските военни действия в Украйна и категорично отказва да ги определи като инвазия.

Не е известно Си да е разговарял със Зеленски от началото на военните действия, докато китайският лидер се е свързал с Путин няколко пъти чрез видео разговори и срещи лице в лице от началото на войната. Това включваше среща в Узбекистан през септември в първото международно пътуване на държавния глава след пандемията.

#Си Дзинпин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници