Велчев подаде оставка и пожела на прокуратурата повече присъди

Велчев подаде оставка и пожела на прокуратурата повече присъди
Главният прокурор в оставка отказа да даде мнение относно избора на конституционни съдии от квотата на Народното събрание и отрицателната реакция след него от ЕК с обяснението, че не е негова работа да коментира избора на депутатите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главният прокурор Борис Велчев депозирал оставката си във Висшия съдебен съвет (ВСС), след като в сряда президентът Росен Плевнелиев издаде указ за назначението му за член на Конституционния съд.

В четвъртък, на заседанието на ВСС Велчев предложи оставката му бъде гласувана веднага като извънредна точка, предаде информационна агенция „Фокус".

Той коментира, че няма смисъл да се чака да изтече законовият срок за приключване на мадата му в началото на следващата година. По-ранното напускане на поста главен прокурор така или иначе се налага, защото по закон след указа на държавния глава той трябва да подаде оставка в седемдневен срок. Мандатът му като конституционен съдия ще бъде 9 години.

Преди заседанието на ВСС Велчев призна, че много неща не е успял да направи за седемгодишния си мандат.

„Искаше ми се да се направи значително повече за противодействие на организирана престъпност, но факт е, че направих онова, което беше възможно", сподели Велчев.

Той добави, че може да извади много минуси за мандата си. Едно от нещата, които най-много искал, е да има повече осъдителни присъди на фигури, свързани с организираната престъпност. И сега има такива, макар и малко, добави Велчев.
Според него все пак след мандата му прокуратурата се намира в по-добро състояние, отколкото в миналото. Велчев пожела след още седем години държавното обвинение да се намира в още по-добро положение и да има повече присъди за участници в организираната престъпност и за знакови фигури.

Главният прокурор в оставка отказа да даде мнение относно избора на конституционни съдии от квотата на Народното събрание и отрицателната реакция след него от ЕК с обяснението, че не е негова работа да коментира избора на депутатите.

#оставка #КС #Конституционен съд #главен прокурор #Борис Велчев #Висш съдебен съвет #ВСС #съдии #квота #Президент на България #Росен Плевнелиев #Народно събрание #НС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници