Плевнелиев: Институциите трябва да приемат сериозно посланието на ЕК

Плевнелиев: Институциите трябва да приемат сериозно посланието на ЕК
Държавният глава очаква прозрачен избор и достойни кандидати за главен прокурор и за председатели на съдилища. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българските институции да погледнат сериозно на предупреждението на Европейската комисия за възможен извънреден доклад за България в сферата на правосъдието и вътрешните работи, препоръча президентът Росен Плевнелиев.

Особено сериозно трябва да е отношеннието на България след избора за конституционни съдии, отбеляза Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

„Сериозно съм обезпокоен  от коментара на Eвропейската комисия и нейния говорител. Надявам се българските институции, оттук нататък, още повече да увеличат усилията си за прозрачност и много достойни кандидати да бъдат избрани - като главен прокурор, както и на предстоящите избори на шефове на различни съдилища“, каза Плевнелиев.

„Това е едно предупредително и много сериозно послание на Европейската комисия, което трябва да се вземе изключително сериозно от българските институции“, допълни още президентът.

Държавният глава очаква прозрачен избор и достойни кандидати за главен прокурор и за председатели на съдилища.

По-рано в четвъртък външният министър Николай Младенов заяви, че ЕК трябва да се придържа в рамките на своите правомощия и подобни заплахи, които отправя, са некоректни.

„До края на годината имаме достатъчно възможност да изпълним голяма част от препоръките, които съгласувано сме формулирали с Европейската комисия. Изпълнението на част от тях започна с избора на ВСС, с въпроси, които сега трябва да приключат“, каза Младенов.

Според него всички институции трябва да се придържат в рамките на своите правомощия и в коментарите си по тази тема, за да „дадем достатъчно възможност на българската съдебна система да извърви пътя, който трябва да извърви, за да може, живот и здраве, през следващата година докладът за мониторинга въобще да бъде свален“, посочи още външният министър.

#институции #ЕС #ЕК #Европейски съюз #съдебна система #реформи #ВСС #Европейска комисия #Висш съдебен съвет #Президент на България #министър на външните работи #Николай Младенов #доклад #заплати #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници