Шефът на НСлС: Много магистрати не започват дела срещу престъпници с бели якички

Шефът на НСлС: Много магистрати не започват дела срещу престъпници с бели якички
Според Найденов за първите шест месеца на 2012 г. натовареността на следователите се е увеличила двойно, но неравномерно. Снимка: Sofia Photo Agency, архив
A A+ A++ A

Сериозен е проблемът с натовареността на следователите, каза досегашният директор на Националната следствена служба (НСлС) Бойко Найденов пред Висшия съдебен съвет (ВСС) на изслушването на кандидатурата му за пореден мандат за директор на следствието.

По думите на Найденов за първите шест месеца на 2012 г. натовареността на следователите се е увеличила двойно, но неравномерно, цитира го Информационна агенция „Фокус“.

Според Найденов в Пловдив следователите нямат никакъв проблем, но във Варна проблемът стои, което по закон зависело от окръжните прокурори.

„Трябва да има еднаква натовареност. Следващата година натовареността на следователите ще бъде такава, каквато трябва. В рамките на своите административни възможности ще направя всичко възможно - трябва да се достигне до 70 дела на човек и окръжните прокурори наистина трябва да се отнесат сериозно към това си задължение“, каза Найденов.

„Бих искал да наблегна в работата си на отношението на следователите и прокурорите към работата им, тъй като тяхната мотивация не е голяма. Има много магистрати, които отказват да започват дела срещу престъпници с бели якички“, допълни директорът на НСлС.

Според Найденов не трябва да се злоупотребява с правото, но и не трябва да се омаловажават работата и усилията на следователите, а техният труд трябва да се отбележи.

Прокуратурата в момента се намира в състояние на безтегловност, главният прокурор е с изтекъл мандат, но прокуратурата трябва да продължи да работи, смята още Бойко Найденов.

„В прокуратурата се чака новият главен прокурор, но ние не можем да спрем да работим“, каза Найденов по повод факта, че директорът на следствието е и заместник на главния прокурор по разследването.

На въпрос на председателя на ВКС проф. Лазар Груев каква е перспективата за следствието Бойко Найденов заяви, че следователите трябва да са готови да водят най-тежките разследвания и да работят съвместно с полицията.

„Когато разследваш дадено лице, е нормално то да не те обича“, коментира още Найденов.

Другият кандидат за шеф на НСлС е Евгени Диков – прокурор във Върховна касационна прокуратура. Предложението за Диков бе внесено от името на петима членове на ВСС - Румен Боев, Румен Георгиев, Галя Карагьозова, Калин Калпакчиев и Камен Иванов.

Евгени Диков е дългогодишен прокурор, бил е за няколко години адвокат, а по-късно отново се връща на работа в държавното обвинение. Работил е по множество известни дела - срещу Пламен Галев и Ангел Христов (Братя Галеви), Златомир Иванов - Златко Баретата, „Килърите“, известния като петричкия Ескобар Огнян Атанасов, Стефан Бонев-Сако, депутатите Гюнай Сефер и Митхат Табаков, бившия прокурор и депутат Тома Томов, по разследването срещу Христофорос Аманатидис-Таки и други.

#Бойко Найденов #Висш съдебен съвет #НСлС #Национална следствена служба #главен прокурор #ВСС #директор #Евгени Диков #прокурор #ВАС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници