Борис Велчев: Направих това, което беше възможно да направя

Борис Велчев: Направих това, което беше възможно да направя
След приключване на избора за директор на НСлС, ВСС ще освободи Велчев от поста, за да положи в началото на следващата седмица клетва като конституционен съдия от президентската квота. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Направих това, което беше възможно да направя – така главният прокурор Борис Велчев оцени работата си като обвинител номер едно пред Висшия съдебен съвет (ВСС).

В четвъртък, след приключване на избора за директор на Националната следствена служба (НСлС), ВСС ще го освободи от поста, за да положи в началото на следващата седмица клетва като конституционен съдия от президентската квота, информира БНР.

Кандидатите за поста директор на НСлС са настоящият следовател номер едно Бойко Найденов и прокурорът Евгени Диков.

Седем от членовете на ВСС, сред тях главният прокурор Борис Велчев, застанаха зад Бойко Найденов. Петима, сред които единственият представител на следователите, номинираха Евгени Диков.

Втората кандидатура беше внесена в последния момент и стана повод за въздишка на облекчение, че състезание все пак ще има. Именно с този аргумент мотивира и подписа си под предложението за Диков вече бившият следовател Румен Георгиев.

„Не може да има състезание с един кон, макар че дори при един участник може да има отрицателен вот, ако не се представи добре – това, разбира се, е шега. Аз мисля, че всяка кандидатура има шанс и най-вече има шанс ВСС да покаже, че всички имат шанс“, коментира Георгиев.

Изборът идва ден след като Европейската комисия предупреди за възможен извънреден доклад заради избора на конституционни съдии от парламентарната квота, както и след напомнянето, че Брюксел запазва траен интерес към всички ключови назначения в съдебната система, каквото безспорно е и това във ВСС.

#прокурор #Евгени Диков #Бойко Найденов #НСлС #Национална следствена служба #главен прокурор #Борис Велчев #ВСС #Висш съдебен съвет #ЕК #Европейска комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници