Почина върл критик на Путин

Почина върл критик на Путин
A A+ A++ A

Глеб Павловски - дисидент от времето на Съветския съюз, който след това работеше за Кремъл и помагаше за подобряването на имиджа на руския президент Владимир Путин, е починал на 71-годишна възраст - съобщава БТА, като се позовава на неговото семейство.

Павловски е водещ съветник в Кремъл в продължение на 15 години и много хора виждат в него един от главните архитекти на постсъветската политическа система.

Близките му съобщиха, че той е починал вчера след тежко боледуване в хоспис в Москва.

Павловски е роден в пристанищния град Одеса (сега в Украйна) и започва да се занимава с дисидентска дейност още в студентските си години.

Той е арестуван през 1982 г. и осъден на три години заточение.

По време на съдебния процес Павловски пледира виновен и дава показания срещу някои от колегите си. Много членове на дисидентското движение, в което участва, така и не му прощават за това.

След като излежава присъдата си, Павловски се връща в Москва и през 1985 г. става активен член на продемократичния лагер, възникнал покрай реформите на Михаил Горбачов.

След колапса на СССР през 1991 г. той започва работа като политически съветник и помага в предизборната кампания на първия руски президент Борис Елцин.

Когато Елцин се оттегля от поста, посочвайки Путин за свой наследник, Павловски става част от предизборния щаб на бъдещия руски президент и му помага да спечели изборите през март 2000 година. Павловски продължава да работи за Кремъл до 2011 г., когато изпада в немилост и губи поста си на съветник в канцеларията на държавния глава.

След като бива уволнен, Павловски се превръща в остър критик на Кремъл. Той осъжда усилията на властите да установят контрол върху руската политическа сцена, включително и чрез безмилостни репресии срещу опозицията и независимите медии. Павловски категорично осъди решението на Путин да изпрати войски в Украйна.

#Владмир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници