ВСС избира директор на националното следствие

ВСС избира директор на националното следствие
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Изслушване на кандидатите и избор на директор на Националната следствена служба (НСлС ) ще се състоят в четвъртък от 9.30 часа, когато ще бъдат предавани пряко онлайн чрез интернет страницата на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщиха от Съвета.

Кандидатите за директор на НСлС са Бойко Найденов, който е сегашен директор на НСлС и зам.-главен прокурор по разследването, и Евгени Диков – прокурор във Върховна касационна прокуратура.

Седем членове на ВСС издигнаха кандидатурата на Бойко Найденов за втори мандат като директор на НСлС. Това са главният прокурор Борис Велчев, председателят на ВАС Георги Колев, Камен Ситнилски, Михаил Кожарев, Милка Итова, Соня Найденова и Ясен Тодоров. Сегашният мандат на Бойко Найденов изтича на 12 ноември.

Предложението за Евгени Диков е внесено от името на петима членове на ВСС - Румен Боев, Румен Георгиев, Галя Карагьозова, Калин Калпакчиев и Камен Иванов.

Евгени Диков е дългогодишен прокурор, бил е за няколко години адвокат, а по-късно отново се връща на работа в държавното обвинение. Работил е по множество известни дела - срещу Пламен Галев и Ангел Христов (Братя Галеви), Златомир Иванов - Златко Баретата, „Килърите", известния като петричкия Ескобар Огнян Атанасов, Стефан Бонев - Сако, депутатите Гюнай Сефер и Митхат Табаков, бившия прокурор и депутат Тома Томов, по разследването срещу Христофорос Аманатидис - Таки и други.

В сряда Европейската комисия предупреди, че очаква България да се съобрази с европейските стандарти при предстоящите избори на нов главен прокурор и на ръководител на следствието, както и при останалите предстоящи назначения в съдебната система.

#директор #ВСС #главен прокурор #Национална следствена служба #НСлС #Висш съдебен съвет #Бойко Найденов #Евгени Диков #прокурор #ВАС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници