Силен вятър и необичайно топло време в неделя

Силен вятър и необичайно топло време в неделя
Рikist.com
A A+ A++ A

Силен вятър и необичайно високи температури до 23 градуса ни очакват в престоящата неделя, 26 февруари, сочат данните на Meteo Balkans.

През нощта срещу последния почивен ден облачността над по-голямата част от страната ще е променлива. Временното й разкъсване очакваме над Предбалкана.

Ще духа силен югозападен вятър. Тази нощ най-силни ще са поривите му над крайните северозападни райони от страната, като на места не е изключено неговата скорост да достигне 80-90 км в час!

Минималните температури ще са между 3°С и 12°С и дори по-високи над районите с южен вятър.

През деня времето ще е с променлива облачност. Над крайните западни и южни райони ще превали дъжд, като по-значителни ще са явленията през нощта срещи понеделник. Възможни са и гръмотевици.

Очаквани валежи към края на денонощието (23-01 часа,26-27.02 )

Ще бъде ветровито, особено в районите, разположени близо до северните склонове на планините. Силни ветрове очакваме и в Източна България !

Очакваните максимални температури в страната ще се повишат и ще достигнат стойности до 17°, а на места и до цели 23°!

Предупреждение за силен вятър

(Отнасят се и за България )

Картата, която виждате, е базирана на регионалния числен модел SPM и показва районите, където ветровете ще са най-силни.

Жълт код – ще духа умерен и силен вятър. Поривите му ще достигат 55-70 км/ч.

Съвети при жълт код: бъдете внимателни за възможни летящи във въздуха предмети, счупени клони и отломки.

Оранжев код - ще духа силен до бурен вятър. Поривите му ще достигат 70-90 км/ч.

Съвети при оранжев код - бъдете внимателни за възможни по-големи щети като структурни повреди по сгради, изкоренени дървета, счупени клони и летящи предмети. Възможни са и проблеми в електроснабдяването.

Червен код – ще духа ураганен вятър с много силни пориви. Поривите му ще надминават 100 км в час, особено по близо до северните склонове на планините.

Съвети: при червен код: избягвайте да излизате навън! Бъдете подготвени за очаквани материални щети, като те могат да бъдат и изкоренени дървета и летящи предмети. Възможно е и затваряне на пътища.

Времето в София

През нощта срещу неделя над столицата ще преобладава разкъсана висока облачност, но валежи не се очакват. Следобед тя ще е променлива, а привечер ще превали и дъжд. Ще духа силен югозападен вятър, като на места поривите му ще надминат 70-80 км в час! Минималните температури ще са между 6°С , а максималните – до 19°С.

Времето в планините

Ще се задържи с променлива облачност и на места над Рило-Родопския масив ще превали слаб сняг. Бъдете внимателни - очакваме силни пориви на вятъра! Фьоновите ветрове в планините са студени! По високите и открити части те ще достат до ураганни стойности!

Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 11°, на 2000 метра - около 0°.

Времето по Черноморието

И над тези райони облачността ще е значителна, но валежи не се очакват. Ще духа силен южен вятър, като на места поривите му ще надминават 70-90 км в час! Максималните температури ще са 15°-19°С. Вълнението на морето ще бъде 3-5 бала.

Прогноза за фини прахови частици

Не се очакват замърсявания на въздуха.

Времето на Балканите

Времето на полуострова ни ще се задържи почти без промяна. Дъжд очакваме над крайните северозападни и западни райони, където ще паднат значителни валежи. Силни пориви на вятъра са възможни над централните Балкани.


#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници