Крус до Борисов: Българските граждани заслужават независими медии!

Крус до Борисов: Българските граждани заслужават независими медии!
A A+ A++ A

След визитата си в България през септември вицепрезидентът на Европейската комисия и европейски комисар по телекомуникациите Нели Крус изпрати писмо на премиера Бойко Борисов, в което отново обърна внимание върхy проблемите на българската медийна среда.

Писмото до Борисов е от 12 октомври и в него комисар Крус за пореден път припомня, че е загрижена за свободата и независимостта на медиите в страната, информира „Капитал“.

„Ценя много факта, че вие спонтанно признахте, че ситуацията с прозрачността на медийната собственост в България е незадоволителна и се съгласихте с мен за необходимостта от спешна реакция. Нетърпелива съм да разбера какви мерки възнамерявате да предприемете вие и правителството“, пише в писмото си до премиера Нели Крус.

Тя подчертава, че е силен привърженик на прозрачността и свободната конкуренция във всички сектори, още повече когато основни ценности като свободата са в опасност.

„Призовавам ви да предприемете адекватни мерки, за да гарантирате на българските граждани, че ще могат да се възползват от разнообразната и плуралистична медийна среда, която заслужават“, пише още Крус.

В официалното писмо комисар Крус настоява, че е ревностен привърженик на промените, които би предприела българската държава в областта на медиите.

„Имате моята силна подкрепа и съм готова да ви сътруднича, ако решите да се възползвате от моите услуги“, казва още еврокомисарят.

Вицепрезидентът на Европейската комисия беше в България  в края на септември и използва тази възможност да се срещне с представители на българските медии.

Тогава тя определи насилието над журналисти в България като абсолютно неприемливо, автоцензурата - като притеснителна, а липсата на прозрачност - като голям проблем.

„Трябва да се знае кой е собственикът на даден вестник или на телевизионен канал, който хората гледат. Трябва да има и прозрачност къде се насочват публичните ресурси - това са днешните правила“, заяви Нели Крус, като допълни, че „трябва да даваме яснота и имаме право да знаем за какво се използват парите на данъкоплатците“.

Еврокомисарят подчерта, че проблемите на медиите в България няма да изчезнат без дебат по прозрачността.

„Не искам да си скрия главата в пясъка, но можем да разгледаме варианти за решение, което казах и на премиера ви. В една по-формална кръгла маса аз ще бъда вашият най-голям поддръжник за прозрачност“, заяви тя.

При кратката си визита в България комисар Крус сподели още, че „ясно ми е, че тук става дума за важни неща като темите за прозрачността на собствеността и финансирането на медиите. Ще трябва да се запозная с повече детайли от чутото“, посочи тя след като изслуша част от представителите на издателите.

Тя благодари, че изказващите се са били честни и са подкрепили демократичния диалог. В момента разполагам с малко правни лостове, но мога да изразя позиции и да упражня известен натиск, за да се случат някои неща, обеща тогава Нели Крус.

#Нели Крус #медии #България #вицепрезидент на Европейската комисия #ЕК #Европейска комисия #еврокомисар по телекомуникациите #министър-председател на България #писмо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници