Защо не трябва да се пере на Задушница?

Защо не трябва да се пере на Задушница?
Рikist.com
A A+ A++ A

Днес е първата Задушница тази година. Известна като Месопустна или още като Голяма Задушница, тя е ден за молитва за душите на покойниците, ден, в който да споменем обичаните от нас хора, които безвъзвратно сме загубили, ден за подаване на жито и питка на живите, които срещаме, време за хубави спомени от миналото, в което онези, до чиито гробове сме застанали, са били част от живота ни, пише actualno.com.

Един от най-често задаваните въпроси от домакините е пере ли се на Задушница. Вероятно въпросът е свързан с факта, че Месопустна Задушница винаги се пада в събота, тъй като това е и денят, в който Христос е бил в гроба, преди да възкръсне. Като почивен ден събота е най-подходящият от седмицата за повечето работещи дами, за да изчистят дома си, да изперат и подготвят семейството за новата седмица. Тази събота обаче може да почистите само гробовете на близките си, плочите и терените около тях, тъй като всякаква домашна работа е забранена, преди да измине деня.

Пере ли се на Задушница?

На Задушница не само не се пере, но е забранено да се върши каквато и да е домакинска работа – шиене, гладене, почистване, миене. Единствено е разрешено приготвянето на храна – за подаване за „Бог да прости“ и за семейството, което ще се събере около масата, за да си спомни починалите близки.

Защо не се пере на Задушница?

Традициите повеляват деня да посветим на мъртвите, на молитва за тях, на посещаване на гробовете, преливане, прекадяване, засаждане на цветя. Денят е отреден за споделяне с живите на спомените, свързани с покойните близки и нищо не трябва да разсейва домакините от почита към мъртвите. Поради това не се пере на Задушница и не се извършва никаква домакинска, градинска или кърска работа, която на този ден се възприема като неуважение към душите на мъртвите и към традициите и вярата.


#пране #задушница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници