Референдумът ще се проведе на 27 януари, реши Плевнелиев

Референдумът ще се проведе на 27 януари, реши Плевнелиев
Въпросът, на който гражданите на България ще трябва да отговорят с „да“ или „не“, е „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?". Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев определи 27 януари 2013 г за дата за произвеждане на първия национален референдум в демократичната история на страната, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Въпросът, на който гражданите на България ще трябва да отговорят с „да“ или „не“, е „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“.

Само преди седмица депутатите приеха формулировката на въпроса за референдум за АЕЦ „Белене“, предложена от правната комисия в парламента с председател Искра Фидосова от ГЕРБ.

106 народни представители гласуваха „за", а само 7 се обявиха „против“.

Дебатът за формулирането на въпроса за референдума за АЕЦ „Белене“ очертава ясното противопоставяне на една власт срещу един народ, заяви тогава лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев.

Инициатор на националното допитване беше БСП, която успя да събере дори повече от необходимите 500 000 подписа за свикване на национален референдум.

#референдум #Президент на България #Росен Плевнелиев #дата #януари #ядрена енергетика #национално допитване #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници