Манолова: ГЕРБ избра своите кандидати за конституционни съдии

Манолова: ГЕРБ избра своите кандидати за конституционни съдии
Мая Манолова изтъкна качествата на предложената съдийка от ВКС Татяна Върбанова и подчерта, че тя има безупречна репутация. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Мнозинството от ГЕРБ няма нужда от конституционни съдии, които да съчетават безупречен професионализъм и висока почтеност, заяви депутатът от БСП Мая Манолова, критикувайки избора на Анастас Анастасов и Венета Марковска.

Зам.-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов и зам.-председателят на Върховния административен съд Венета Марковска бяха избрани за членове на Конституционния съд от парламентарната квота по-рано в сряда.

Двамата бяха избрани от депутатите чрез явно гласуване пред другите двама номинирани - съдийката от Върховния касационен съд Татяна Върбанова, предложена от БСП, и номинацията за конституционен съдия на Синята коалиция – Екатерина Михайлова.

Мая Манолова изтъкна качествата на предложената съдийка от ВКС Татяна Върбанова и подчерта, че тя има безупречна репутация, предаде БГНЕС.

Според червената депутатка мнозинството от ГЕРБ са избрали две свои кандидатури.

„Кандидатурата на съдия Татяна Върбанова е най-подплатената и с професионални, и с нравствени качества, и с безспорна почтеност, която има абсолютен авторитет в магистратските среди“, подчерта депутатът от БСП.

Мая Манолова призна, че няколко от червените народни представители са дали своя глас и за Екатерина Михайлова, номинирана от Синята коалиция, а дори и предложеният от ГЕРБ Анастас Анастасов е получил един глас от тяхната коалиция.

Мая Манолова е категорична, че тя е гласувала за Татяна Върбанова, и подчерта, че нейната кандидатура, ако бе избрана, би правила чест на Конституционния съд.

Тя обясни, че Любен Корнезов от БСП е направил предложение за тайно гласуване на конституционните съдии от парламентарната квота, за да могат депутатите от ГЕРБ да гласуват по съвест, а не по партийна команда.

Предложението беше отхвърлено, а Искра Фидосова от ГЕРБ заяви, че над мнозинството няма натиск.

#Мая Манолова #депутат от БСП #Конституционен съд #Анастас Анастасов #Венета Марковска #Народно събрание #Татяна Върбанова #БСП #Синята коалиция #Екатерина Михайлова #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници