Русия започна голяма офанзива в Луганска област

Русия започна голяма офанзива в Луганска област
Стоп кадър/НОВА - архив
A A+ A++ A

Руските сили в Източна Украйна значително са засилили атаките си и се опитват да пробият украинската отбрана близо до град Кременна, съобщи в четвъртък Сергий Гайдай, областен управител на Луганска област, цитиран от Ройтерс.

Според него украинските военни удържат позициите си в района на Кременна - град, който руските сили контролират от месеци. Гайдай обаче допълни, че украинските сили се нуждаят от повече оръжия и боеприпаси, за да издържат.

"Мога да потвърдя, че има значително увеличение на атаките и обстрела. И че в посока на Кременна те се опитват да надградят успеха си, като изтласкват отбраняващите се сили", каза той пред украинската телевизия.

"Досега те (руските сили) не са имали значителен успех, нашите сили се отбраняват стабилно и се държат здраво там", подчерта Гайдай.

Населението на Кременна, намиращ се на около 100 км северозападно от град Луганск, беше около 18 000 души преди нахлуването на Русия на 24 февруари миналата година.

Ако успеят да пробият украинските отбранителни линии край Кременна, руските сили ще се приближат до много по-големия град Краматорск.

"(Нуждаем се от) тежко оборудване и артилерийски боеприпаси – тогава ще можем не само да поддържаме отбраната, но и да направим добра контраофанзивна операция", каза Гайдай.

Киев твърди, че руските сили се опитват да поемат пълен контрол над Луганска и Донецка област в украинския промишлен район Донбас и очаква от там да започнат нова мащабна офанзива. Някои западни военни анализатори твърдят, че настъплението вече е започнало.

ISW: Руските сили си върнаха инициативата с голяма офанзива

Руските сили "са си върнали инициативата" в Украйна и "са започнали следващата си голяма офанзива" в Луганска област, посочва базираният в САЩ "Институт за изследване на войната" (ISW).

Темповете на руските военни операции по линията Сватово-Кременна близо до административната граница с Харковска област забележимо нараснаха през последната седмица, отбелязват експертите.

За целта руското военно командване е задействало подразделения от три дивизии – мотострелкова, танкова, въздушнодесантна, както и други части от Южния военен окръг.

Руснаците се опитват да пробият украинската отбрана, но засега неуспешно.

Руската офанзива все още не е задействана в пълен обем, доколкото командването не е задействало втора мотострелкова дивия, която през януари бе прехвърлена в Луганска област от Беларус.

ISW смята, че Русия е успяла да си върне инициативата по това направление, загубена през август м.г. Но това, че настъплението е започнало, все още не означава, че ще бъде успешно. Когато Русия изчерпа натрупаните резерви от жива сила и техника, Украйна ще получи възможност да започне контранастъпление, пише "Медиапул".

Секретарят на украинския Съвет по сигурността Алексей Данилов заяви преди два дни, че към датата на първата годишнина от нахлуването в Украйна руските войски ще се опитат да се придвижат напред, за да покажат "поне нещо" на своите граждани. Украинският министър на отбраната Алексей Резников коментира, че "ключовите рискове" в този план са в източната и южната част на страната. Според украинското разузнаване Владимир Путин е наредил до март да бъдат завзети цялата Луганска и Донецка област.

На 6 февруари на седмицата "Файненшъл таймс" писа, позовавайки се на разузнавателни данни, че Русия ще започне настъпление в близките 10 дни и основното направление на удара ще е Кременна, от странатна на Лиман. Освен това се съобщаваше за усилване на групировката в района на Мариупол.

Междувременно руски официални лица продължават да "предлагат мерки за подготовка на руската военна индустрия за продължителна война", отбелязва ISW.

Принудителни тактики за набиране на затворници за фронта

Освен това има съобщения, че Частна военна компания "Вагнер" прибягва до по-принудителни тактики в кампанията си за набиране на затворници. Това поставя под съмнение твърденията на основателя на наемническата армия Евгений Пригожин, че вече не набира затворници да се бият в Украйна.

ISW прогнозира, че "Вагнер" ще продължи с тези силови методи, тъй като се стреми да попълни силите си в Украйна с повече новобранци след месеци на силно изтощителни боеве в Източна Украйна.

Пресслужбата на "Вагнер" съобщи в своя телеграм-канал, че набирането на затворници в ЧВК е "напълно прекратено".

Междувременно руското независимо издание "Агентство" съобщи, че руските затворници, които са отказали да се присъединят към наемническата армия на Пригожин, са заплашени от по-сурови наказания.

"Започнаха да заплашват осъдените с нови наказателни дела, ако не искат да отидат на фронта. А на затворените в следствения арест обещават да бъдат освободени от наказателно преследване, ако отидат в Украйна", съобщава изданието, позовавайки се на двама юристи и правозащитници.

Според адвокат Яна Гелмел, в наказателните колонии на Самарска и Ростовска области, Краснодарския край и регионите на Северен Кавказ, силите за сигурност принуждават осъдените да отидат на фронта.

"Идват оперативни служители на МВР или ФСБ, обещават да повдигнат стари дела отпреди 10-20 години, за които вече е изтекла давността, плашат, че ще образуват дела срещу тези, които отказват да отидат в война", каза пред агенцията Гелмел, която защитава интересите на затворниците. За разлика от миналото лято и есента, сега информацията за убити и ранени наемници в Украйна достига до затворите, така че много по-малко затворници се съгласяват да се присъединят към ЧВК "Вагнер", допълва Гелмел.

За подобен натиск в Пермска област свидетелства и адвокатът по човешките права Оксана Асауленко.

Според източници на изданието, основната вербовка се осъществява по затвори в райноте, намиращи се близо до украинската граница, от които бързо може да се стигне до фронта с автомобилен транспорт.

"Да дереш с лъжица дъното на празен тиган"

За нежеланието на затворниците да се включат в ЧВК "Вагнер" пише и телеграм-каналът ВЧК-ОГПУ: "Затворниците вече не искаха да ходят в ЧВК, тъй като сред живите оставаха оставаха примерно 10%".

Източник на изданието е разказал през януари: "Започнаха нови набези по зоните, но това е като да дереш с лъжица по дъното на празен тиган. Всички, които можеха да вземат, ги взеха по-рано".

По-големите проблеми на "Вагнер" с попълненията са настъпили след "сериозните загуби в боевете в Соледар и на други украински населени места", казва източникът.

По-рано сайтът "Медиазона" съобщи за втора наборна вълна по затворите, започнала в края на 2022 г. много наемници от първата вълна вече загинаха, е сега добровилците са значително по-малко заради постъпващата информация за високите рискове.

По данни на изданието Евгений Пригожин, който в края на лятото и през есента на 2022 г. лично пристигаше в затворите и вербуваше там осъдени, вече не ходи лично, а изпраща свои подчинени.

"Вагнер" започна да набира затворници през лятото на 2022 г., като Пригожин - бизнесмен, занимаващ се с кетъринг и изтърпял присъда от 9 години затвор по времето на Съветския съюз, им обещаваше помилване, ако отслужат шест месеца в Украйна.

"Вагнер" не е разгласявала информация колко бивши затворници има в редиците ѝ, но публикувани през ноември данни на руската служба за изпълнение на наказанията сочат, че броят на затворниците в Русия е спаднал с над 20 000 между август и ноември, което представлява най-големият спад за повече от десетилетие.

През декември Ройтерс съобщи, че американската разузнавателна общност смята, че "Вагнер" е разположил в Украйна 40 000 бивши затворници, които е привлякла да се бият като наемници и които са мнозинство сред бойците на групировката, сражаващи се в тази страна.

"Вагнер" през последните месеци играе все по-значима роля в руската инвазия в Украйна, като наемниците ѝ са в челните редици на продължаващата с месеци руска офанзива срещу град Бахмут в Донецка област, посочва Ройтерс.

"Райнметал" преговаря с Украйна за доставка на танкове "Пантер"

Германският оръжеен производител "Райнметал" иска да достави най-модерните си танкове на Украйна, заяви днес шефът на компанията Армин Папергер, цитиран от в. "Ханделсблат".

Украйна проявява интерес към танковете "Пантер" и бойните машини на пехотата "Линкс", каза Папергер в интервю за германското издание.

По думите му компанията води преговори с Киев. Той също така спомена за възможност за построяване на завод в Украйна.

За износ на танкове "Пантер" е необходимо одобрението на германското правителство, тъй като машините са разработени в Германия, посочва вестникът.

Миналото лято "Райнметал" представи "Пантер" на изложение в Париж и го обяви за най-мощния боен танк в света. Украйна може да бъде първият купувач на машината.

Все още има само демонстрационен модел на "Пантер". Въпреки това Папергер изтъква перспективата за доставка "в рамките на 15 до 18 месеца". Танковете могат да бъдат произведени в Германия или Унгария, отбелязва "Ханделсблат".

"Вагнер" е спряла набирането на затворници, каза основателят ѝ Пригожин

Руската частна военна компания "Вагнер" е спряла набирането на затворници, които да се бият в Украйна, каза днес основателят ѝ Евгений Пригожин, цитиран от Ройтерс.

"Набирането на затворници от частната военна компания "Вагнер" е напълно спряно", заяви Пригожин в отговор на въпрос от страна на руска медия. "Изпълняваме всичките си задължения към тези, които работят за нас в момента", допълни той.

SpaceX ограничава достъпа до услугата за сателитна интернет връзка Starlink за украинските дронове

Американската компания "Спейс Екс" (SpaceX) предприе стъпки за ограничаване на достъпа на украинските безпилотни самолети до услугата за сателитна интернет връзка "Старлинк" (Starlink), заяви президентът на компанията Гуин Шотуел, цитирана от Ройтерс.

"Има неща, които можем да направим, за да ограничим възможността им да го правят, и сме ги направили", каза Шотуел пред репортери, помолена да коментира съобщенията, че украинската армия използва връзката, за да направлява дроновете си. Шотуел не уточни какви точно мерки са предприети.

"Знаем, че военните (на Украйна) използват "Старлинк" като средство за комуникация и в това няма никакъв проблем", заяви тя. "Но никога не сме искали системата да бъде използвана за нападателни цели."

Украйна превърна безпилотните летателни апарати в ефективно средство за установяване на местоположението на вражеските позиции, за извършване на обстрели на големи разстояния и за пускане на бомби.

Използването на "Старлинк" за дронове излиза извън рамките на споразумението между "Спейс Екс" и украинското правителство, каза Шотуел и добави, че договорът е бил сключен, за да служи за хуманитарни нужди, като например осигуряване на широколентов интернет за болници, банки и семейства, засегнати от руската инвазия.

"Спейс Екс" изпрати за своя сметка на Украйна терминали "Старлинк", чрез които армията ѝ получи достъп до близо 4000 спътника, изстреляни от компанията в ниската околоземна орбита. Правителства, сред които тези на САЩ и Франция, платиха за доставката на още такива терминали, освен доставените за сметка на "Старлинк".

Русия се опита да заглуши сигнала на мрежата, но "Спейс Екс" отвърна с контрамерки за подобряване на софтуера на услугата.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници