Държавата нищи скандала с червеите в боба за бедни

Държавата нищи скандала с червеите в боба за бедни
Земеделският министър Мирослав Найденов присъства на началото на кампанията за социално слаби граждани по програма „Благотворителност“ през септември. Вече трябва да проверява злоупотреби. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Скандалът с разваления боб за бедни, предоставен с обществена поръчка на Държавен фонд „Земеделие“ по европейската програма „Благотворителност“, очаква развръзката си в сряда.

Общо 90 тона боб с паразити бяха установени в складове на Българския Червен кръст (БЧК), който разпределя помощите за социално слабите граждани, и в пакетиращо предприятие.

Заразеният с гъгрици фасул е аржентински, влязъл е през Гърция и в момента се прави обследване, тъй като би трябвало да е проверен от гръцките ветеринарни власти.

Поръчката за доставка на фасул е спечелена от фирма „Фантастика 95 - Георги Цанков“, собственост на общинския съветник от Община Родопи Георги Цанков, който отскоро е шеф на местната структура на „България на гражданите“.

На работна среща в сряда министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, шефът на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов и директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов трябва да решат как ще действа държавата след избухналия скандал, предаде Дарик.

В началото на седмицата Българската агенция по безопасност на храните сигнализира за 50 тона развален зрял фасул, пълен с паразити и червеи, намерени в складовете на БЧК в Плевен и Добрич. Партидите бяха спрени от разпространение в мрежата на БЧК.

На този етап е рано да се каже дали България ще загуби пари по програма „Благотворителност“ на ЕС, която финансира закупуването на хранителни продукти за социално слабите граждани.

От ДФЗ се надяват в понеделник, 5 ноември,  да започне закъснялото с повече от седмица раздаване на хранителни продукти за социално слаби граждани.

Тази година европейските пари за храни за социално слабите в България са 21 млн. евро, а помощи са разчетени за над 300 000 българи.

#министър на земеделието #Йордан Войнов #БАБХ #Българска агенция по безопасност на храните #Мирослав Найденов #Георги Цанков #„Фантастика 95 - Георги Цанков“ #БЧК #Български червен кръст #програма „Благотворителност“ #Държавен фонд „Земеделие“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници