Депутатите от ДПС Табаков и Сефер се отказаха от имунитета си

Депутатите от ДПС Табаков и Сефер се отказаха от имунитета си
Народните представители от ДПС Митхат Табаков и Гюнай Сефер сами се отказват от депутатския си имунитет. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Народните представители от ДПС Митхат Табаков и Гюнай Сефер се отказват от депутатския си имунитет, обяви председателят на парламента Цецка Цачева.

Двамата са подали писмени съгласия по искането на главния прокурор Борис Велчев до Народното събрание за сваляне на имунитет, предаде БГНЕС.

На 24 октомври главният прокурор Борис Велчев поиска от Народното събрание разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу депутатите Митхат Табаков и Гюнай Сефер.

Митхат Табаков получи четиригодишна присъда за подкуп в размер на 10 000 лв. от управителя на ВиК – Силистра, Петко Горбанов.

Народният представител Гюнай Сефер пък е построил само по документи път, пазар, базар и пречиствателна станция на територията на община Дулово, твърди прокуратурата.

Има още едно искане за сваляне на депутатския им имунитет, защото срещу тях се водят и други дела.

На практика обаче не е възможно имунитетът на един депутат да бъде свален еднократно и за неопределен период от време. Затова за всяко конкретно ново дело се прави отделно искане за сваляне на имунитета.

Първото досъдебно производство е свързано с договор за ремонт на път на територията на община Дулово. Става дума за пътя от 1,2 километра в село Върбино.

Договорът за ремонт е на стойност 90 000 лева и е сключен между Община Дулово, представлявана от Митхат Табаков, който по това време е кмет, и „Булмекс“ ЕООД, представлявана от едноличния собственик на капитала и управител Гюнай Сефер.

Договорът е подписан в началото на май 2005 г. Няколко дни по-късно, на 18 май 2005 г., е подписано тристранно споразумение между общината, фирмата изпълнител и държавното дружество „Публични инвестиционни проекти“ ЕАД, което трябва да плати за извършените дейности.

На следващия ден е изготвен протокол, с който Митхат Табаков и Гюнай Сефер удостоверяват годността за приемане на извършения строеж. На същата дата е изготвен протокол за заплащане на строително-монтажните работи и „Булмекс“ ЕАД издава фактура на обща стойност 90 609 лв. с ДДС.

Всичките тези документи Митхат Табаков представя пред „Публични инвестиционни проекти“ ЕАД с искане за извършване на плащане и на 27 май 2005 г. сумата е преведена на сметка на „Булмекс“.

Според държавното обвинение в този случай има достатъчно доказателства Митхат Табаков и Гюнай Сефер да бъдат привлечени като обвиняеми за документно престъпления, документна измама в особено големи размери, а Табаков е извършил длъжностно престъпление.

Второто досъдебно производство е свързано с 4 договора за изграждането на обществен пазар, открит базар и пречиствателна станция на територията на община Дулово, сключени от общината с фирмата на общинския съветник по това време Гюнай Сефер „Гелиг“ ЕООД.

Впечатляващ е размерът на авансовите плащания. И по четирите договора те са поне 70%. Според прокуратурата с тях са присвоени близо 1,6 млн. лв.

#главен прокурор #Борис Велчев #депутатски имунитет #община Дулово #депутат от ДПС #Гюнай Сефер #Митхат Табаков #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници