Анастас Анастасов и Венета Марковска влизат в Конституционния съд

Анастас Анастасов и Венета Марковска влизат в Конституционния съд
Кандидатурата на Анастас Анастасов бе представена преди седмица от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Зам.-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов и зам.-председателят на Върховния административен съд Венета Марковска са новите членове на Конституционния съд от парламентарната квота.

Двамата бяха избрани от депутатите чрез явно гласуване пред другите двама номинирани - съдийката от Върховния касационен съд Татяна Върбанова, предложена от БСП, и номинацията за конституционен съдия на Синята коалиция – Екатерина Михайлова.

По-рано депутатите отхвърлиха предложението на Любен Корнезов от БСП за тайно гласуване в традицията на първия избор на Конституционен съд от 1991 г.

„Аз не виждам какво толкова тайно има да се прави, за да гласуваме тайно за конституционни съдии. В нашата група няма натиск и всеки ще гласува по съвест“, заяви Искра Фидосова от ГЕРБ и подчерта, че за тайно гласуване е необходима подготовка.

Кандидатурите на двамата бяха одобрени, въпреки че във вторник Европейската комисия разкритикува остро българския парламент, че прикрива сигнали за кандидати от КС.

„Европейската комисия е обезпокоена от информациите, които поставят под съмнение почтеността и професионалния капацитет на част от кандидатите за КС. Всички обвинения за корупция и конфликт на интереси трябва да бъдат изчистени, за да се защити авторитетът на институцията Конституционен съд“, се казва в позицията на ЕК, цитирана от „Дневник“.

Кандидатурата на Анастас Анастасов бе представена преди седмица от председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

„Подписах се под неговата кандидатура, защото освен професионалната подготовка, която той притежава, има и качества на характера и е устойчив човек на външни внушения, на всякакви съблазни, които високият обществен пост предполага. Отстоява и аргументира своето мнение изключително на основата на закона и на Конституцията“, каза Цецка Цачева при изслушването в правната комисия.

„КС е и трябва да остане консервативна институция в най-добрия смисъл на думата. Конституцията е защитена от чести и резки промени, не се поддава на политическа конюнктура, конституционните ценности не се променят, но се променят условията, в които те трябва да бъдат защитени. Конституционният съдия няма как да не забелязва това“, защити кандидатурата си Анастас Анастасов.

Венета Петрова–Марковска бе представена от независимия депутат Дарин Матов, който я характеризира като човек със солиден съдийски стаж, по-голямата част от него – във Върховния административен съд.

В своето представяне Венета Марковска обясни за себе си, че е преминала по целия път на кариерно израстване в съдийската професия. Според нея работата на ВКС и КС има много допирни точки и тя би могла да се справи с материята.

#Конституционен съд #Анастас Анастасов #Венета Марковска #Народно събрание #Татяна Върбанова #БСП #Синята коалиция #Екатерина Михайлова #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници