Президентски избори в Кипър: Независимият кандидат Никос Христодулидис е първи

Президентски избори в Кипър: Независимият кандидат Никос Христодулидис е първи
https://cyprus-daily.news/
A A+ A++ A

Независимият кандидат Никос Христодулидис е на първо място сред кандидатите на първия тур на президентските избори в Кипър. На балотажа следващата неделя той ще се състезава с Андреас Мавроянис.

С много малка разлика в резултата двама независими кандидати за президент на Кипър, подкрепяни от партии от широк политически спектър, отиват на балотажа следващата неделя, 12-ти февруари. Това показват окончателните данни от преброяването на бюлетините, подадени в проведения днес първи тур на президентските избори.

Първи, с 32% от гласовете, е Никос Христодулидис - бившият външен министър в правителството на сегашния президент Никос Анастасиадис, независим кандидат, подкрепян от опозиционни партии, сред които дясноцентристка, социалдемократическа, дори националистическа формация. Той заемаше първото място във всички социалогически анкети по време на предизборната кампания.

Андреас Мавроянис, дипломат, бивш главен преговорящ по Кипърския въпрос в екипа на Никос Анастасиадис, независим кандидат, подкрепян от основната опозиционна лява партия АКЕЛ, е предпочетен от 29,6% от избирателите.

72% от регистрираните малко над 561 000 избиратели гласуваха в първия тур.

Изборът на президент е много важен за Кипър, тъй като той оглавява правителството, определя и ръководи цялостната вътрешна и външна политика на страната./ БНР

#Кипър #президентски избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници