Плевнелиев: България очаква ясен отговор за отлагането й в Шенген

Плевнелиев: България очаква ясен отговор за отлагането й в Шенген
Според Могенс Люкетофт, когато критериите се изпълняват, усилията на държавите трябва да бъдат оценявани. Снимка: Президентство
A A+ A++ A

За повече преки датски инвестиции в България, в това число в „зелени индустрии", в които Дания има сериозен опит, призова президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава прие във вторник на „Дондуков" 2 председателя на парламента на Дания Могенс Люкетофт, който е на официално посещение в България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

България може да научи много от Дания в областта на енергийната ефективност, подчерта президентът и допълни, че страната все още е една от енергийно най-неефективните страни в Европа.

„Зелената" енергия и енергийната ефективност ще направят възможен устойчивия растеж в бъдеще, подчертаха президентът Плевнелиев и Могенс Люкетофт.

Темата ще бъде основна по време на предстоящо през втората половина на април 2013 г. посещение на Росен Плевнелиев в Дания.

Двете страни ще обменят и идеи за повишаване на конкурентоспособността на Европа за постигането на устойчив икономически растеж.

Българският държавен глава изрази благодарност за последователната и ясна подкрепа на Дания за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

„България очаква ясно политическо послание какво налага отлагането на членството ни, при условие, че всички технически и правни условия са изпълнени", посочи Росен Плевнелиев.

Той допълни, че България е една от малкото държави в Европа, които изпълняват както критериите за членство в Шенген, така и критериите от Маастрихт за финансова и фискална стабилност.

„Придържаме се към правилата, защото върху тях се основава демокрацията", каза още държавният глава.

Според Могенс Люкетофт, когато критериите се изпълняват, усилията на държавите трябва да бъдат оценявани, независимо дали става въпрос за зоната на единната европейска валута или за Шенген.

Председателят на датския парламент изтъкна подкрепата на кралството за мерките за фискална консолидация в Европа, но подчерта, че е необходимо да бъдат положени повече усилия за запазване на политическата стабилност в държавите в условия на криза.

Рестриктивните мерки могат да бъдат и проблем за демокрацията, коментира още Могенс Люкетофт.

#България #Дания #Росен Плевнелиев #президент #Шенген #Могенс Люкетофт #Европа #Маастрихт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници