Гърция се споразумя с кредиторите си

Гърция се споразумя с кредиторите си
Гърция трябва да осъществи исканите от кредиторите мерки за икономии, за да осигури бъдещето си в еврозоната. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция е постигнала споразумение с кредиторите си – МВФ, ЕС и ЕЦБ, за пакета мерки за икономии, които страната трябва да реализира, съобщи гръцкият премиер Андонис Самарас.

Гърция трябва да осъществи тези мерки, за да осигури бъдещето си в еврозоната, като на масата на преговорите беше заложено всичко с риска, че това може да отслаби правителствената коалиция, коментира АФП, цитирана от БГНЕС.

„Ние приключихме преговорите върху мерките (за драстични икономии) и върху проектозакона за бюджета (за 2013 г.)", посочи Андонис Самарас, цитиран в комюнике на неговия кабинет.

„Направихме всичко, което можахме, не пестихме време, издействахме значителни подобрения в последния момент. Ако това споразумение бъде одобрено и бюджетът бъде гласуван, Гърция ще остане в еврозоната и ще излезе от кризата", подчерта премиерът.

В сряда правителството ще внесе в парламента проектозакона за Бюджет 2013, включващ най-голямата част от усилието, което трябва да бъде направено.

Финансовите министри от еврозоната, които следят отблизо ситуацията в Гърция, трябва да се съберат на 12 ноември, за да обсъдят детайлно пакета от мерки, но може би ще имат една предварителна среща на 8 ноември.

#Гърция #МВФ #ЕС #ЕЦБ #Андонис Самарас #премиер на Гърция #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници