Христо Проданов: Служебният кабинет се превърна в агенция за недвижими имоти

Христо Проданов: Служебният кабинет се превърна в агенция за недвижими имоти
A A+ A++ A

„Ние подкрепихме и двата проекта за съдебна реформа. БСП бяхме в залата и дадохме нашите гласове, но ГЕРБ, ПП и ДБ се обвиняват кой е присъствал и кой е осъществил кворум. Ние имаме политическа воля и сме в парламента, за да изпълняваме задълженията си.“ Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на “БСП за България“ Христо Проданов в ефира на Нова телевизия и допълни: „Цялата парламентарна група в момента, както и парламентарните групи в предишните Народни събрания, сме защитавали нашата позиция за съдебната реформа.“

В предаването “Събуди се“ социалистът припомни твърдата позиция на левицата за необходимостта от редовно правителство: „Защото служебното правителство очевидно започва да нанася много щети на България. Затова поканихме всички партии в парламента на разговор, направихме това, което е възможно“, отбеляза той.

Според Проданов парламентарната демокрация трябва да се спаси, защото е изложена на риск. „В продължение на две години по-голямата част от времето България се управлява от служебни правителства. Страната е в перманентна политическа криза и това се отразява негативно както на семействата и гражданите, така и на бизнеса“, заяви той.

По думите му БСП винаги е била отворена за тези, които искат да участват в едно общо ляво обединение. „Ние от дълги години се явяваме не като БСП, а като коалиция “БСП за България“. Това е формат, който включва леви сили, които наистина желаят обединението на лявото“, обясни той и допълни: „Но примери като Мая Манолова, които уж искат да обединят лявото, е ПР. Това е човек, който за власт и постове минава през трупове, този човек няма как да обедини лявото“, категоричен е той.

„Тези хора, които се бяха събрали на срещата, всеки един в продължение на много години под някаква форма сам е напускал БСП. Те са причината за разделението на лявото, а не за обединението. В техните срещи и разговори прозира жажда за власт, влизане в парламента и редене на листи“, посочи той и допълни, че 90% от тях са напуснали партията по времето на Станишев, а не на Корнелия Нинова.

Проданов е категоричен, че това обединение няма да бъде заплаха за БСП на предстоящите избори и обясни защо: „Социалистите са честни хора и мразят предателството. Когато в някакъв период са работили за тези хора безрезервно и са вярвали, че мислят за доброто на Българи, но в един момент са ги предали, едва ли отново ще им повярват“, смята социалистът.

По отношение на сигнала срещу социалния министър Лазаров, който БСП изпрати допрокуратурата, Христо Проданов обясни: „Процедурата е започнала по времето на министър Гьоков и проектът е добър. Но в момента вижте как държавата придобива имот – в Габрово имот, който в края на октомври струва 168 хил. евро, след това на 15 декември вече е 252 хил. евро. И има една малка подробност – по-рано през деня, с решение на МС, държавата придобива този имот срещу по-високата цена – с 90 хил. евро повече.“ Социалистът заяви, че това не е нормално, още повече, че държавата има свободни помещения, които могат да се използват, вместо да се придобиват нови.

„Ние не атакуваме никого, а разкриваме това, което се случва. Дали президентът Радев подкрепя този тип правене на политика, ще стане ясно тази седмица. Ако Гълъб Донев е министър-председател и Лазар Лазаров е министър на социалната политика и вицепремиер, очевидно тогава президентът ги подкрепя“, уточни той.

Проданов припомни и още един случай с притеснителни сделки за придобиване на имоти от държавата: „На парламентарен контрол питахме Гълъб Донев за имот 700 кв. в Лозенец, който държавата продава за около 300 хил. лева. Този имот повече от 30 години никой не се е осмелил да го продаде. А идва служебното правителство, което е уж, за да проведе честни и прозрачни избори, и превръща правителството в агенция за недвижими имоти“, посочи той.

На финала социалистът заяви, че на предстоящите избори БСП тръгва с открито лице пред гражданите – така, както винаги са правили в предизборната кампания.

#Христо Проданов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?