Украйна получи танкове, иска и ракети и самолети

Украйна получи танкове, иска и ракети и самолети
A A+ A++ A

Украйна приветства решението на западните съюзници да ѝ доставят танкове, за да се защити срещу руската агресия. Основното при осигуряването на танковете е скоростта и достатъчният брой, заяви украинският президент Володимир Зеленски и призова също за доставки на ракети с голям обсег и самолети.

По-рано Съединените щати съобщиха, че ще изпратят на Украйна 31 танка „М1 Ейбрамс”, а Германия обяви, че ще предостави на Киев танкове „Леопард 2“. Решението на Германия проправя пътя и за други страни като Полша, Испания, Финландия, Холандия и Норвегия да доставят свои танкове на Украйна.

Във вечерното си видео обръщение украинският президент Володимир Зеленски благодари на западните съюзници, които обявиха, че ще доставят тежки танкове на Украйна. Това е „важен етап към окончателната победа”, каза украинският президент, който от месеци настояваше страната му да получи такова въоръжение, и подчерта:

„Основното тук са скоростта и количеството. Скоростта на обучение на нашите военни и скоростта на доставката на танкове. Количеството на подкрепата, която се оказва с тези машини. Трябва да създадем такива танкови сили, юмрук на свободата, след ударите на който тиранията вече да не се надигне. Можем да го направим. Заедно и само така, както приемаме решенията днес”.

Междувременно местните власти в Украйна информираха за обявена въздушна тревога в много части на страната заради пуснати от страна на Русия ракети и дронове – камикадзе. Съобщава се за взривове в градовете Днепър и Херсон, както и в Киевска област. Ръководителят на Днепропетровска област Микола Лукашук съобщи за пострадало промишлено предприятие, предаде БНР.

По отношение на ситуацията на фронта заместник-министърът на отбраната Хана Маляр каза, че руската страна засилва натиска в посока Бахмут и Угледар и хвърля в бойните действия значително количество жива сила и техника в опит да пробие украинската отбрана.

Руският посланик в Германия Сергей Нечаев нарече в сряда „изключително опасно” решението на Берлин да изпрати танкове на властите в Киев . Според посланика то „прехвърля конфликта на ново ниво на конфронтация”.

В Мюнхен снощи се проведе демонстрация срещу доставката на германски танкове и оръжия за Украйна. Стотици жители на баварската столица участваха в шествие. Представители на движението - организатор на шествието се застъпват за установяване на „мир без оръжия” и за „край на икономическата война като друга форма на война”.


#Украйна война #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай