Откриха следи от експлозиви в останките от самолета на Качински

Откриха следи от експлозиви в останките от самолета на Качински
Следите от тротил и нитроглицерин са били открити по обшивката и във вътрешността на катастрофиралия самолет. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Полската военна прокуратура е открила следи от тротил и нитроглицерин върху останките от катастрофиралия самолет, в който загинаха президентът на Полша Лех Качински.

През април 2010 г. край Смоленск загинаха още 95 политически и военни лидери.

Преди месец и половина за Смоленск е заминал 11-членен екип от прокурори и вещи лица, включващ експерти по пиротехника от полската Централна лаборатория по криминалистика и Централното следствено бюро, съобщи варшавският вестник „Жечпосполита", цитиран от БТА.

Групата е разполагала с най-съвременна апаратура за регистриране на следи от взривни вещества. Изследвани са били главно останките от полския правителствен „Ту-154".

Следите от тротил и нитроглицерин са били открити по обшивката и във вътрешността на катастрофиралия самолет. Бързо е било установено, че около 30 от седалките в салона на самолета и по един участък от крилото на машината има множество следи от двете вещества, които са и основни материали при изработването на бомби.

Следите от тези две субстанции са били в такива големи количества, че един от измервателните уреди се повредил, но изправните уреди потвърдили находката.

Вестникът подчертава, че засега прокурорите и вещите лица не са в състояние да определят със сигурност произхода на следите от взривни вещества върху останките от катастрофиралия самолет.

Проверява се и хипотезата, че тези вещества са останали от Втората световна война и са се намирали на мястото на катастрофата.

Съществува и хипотеза, според която въпросните следи са се появили по време на транспортирането на останките от самолета до складовото помещение на смоленското летище, пише вестникът, като се позовава на няколко източника, без да казва кои са те.

По-късно във вторник се очаква официалната реакция на полската военна прокуратура на публикацията на „Жечпосполита", съобщи „Ройтерс".

В понеделник пък официалният представител на окръжната прокуратура във Варшава Дариуш Слепокура съобщи, че при неизяснени обстоятелства е умрял един от ключовите свидетели по делото за катастрофата. Бординженерът Ремигиуш Мус  бил намерен обесен в мазето на дома, където живеел с родителите си.

#прокуратура #Ту-154 #Смоленск #Лех Качински #президент на Полша #експлозиви #експлозия #останки #самолет #бомба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници