Брюксел може да си поиска от Румъния 400 млн. евро от фондовете

Брюксел може да си поиска от Румъния 400 млн. евро от фондовете
Преди седмица Европейската комисия спря плащанията за страната по четири програми заради нередности. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Румъния може да се окаже принудена да върне около 400 млн. евро от средствата за развитие на Европейския съюз.

Тази сума представлява около една пета от помощите, получени от страната през 2012 г., заявиха висши румънски служители, цитирани от АФП и „Дневник".

Според румънския министър по европейските въпроси Леонард Орбан е възможно до 800 млн. евро от фондовете за развитие да бъдат поискани обратно от Брюксел.

По-късно служители от румънското министерство уточниха, че става въпрос за 400 млн. евро, или 22% от общо 1,8 млрд. евро, които е получила Румъния през 2012 г.

Преди седмица Европейската комисия спря плащанията за страната по четири програми в областта на транспорта, конкурентоспособността, човешките ресурси и регионалната политика заради нередности.

Спирането е временно, докато Букурещ отстрани нередностите в усвояването, за което има два месеца. В противен случай плащанията ще бъдат окончателно спрени.

ЕК предупреди, че ако се наложи, ще си поиска обратно средства или ще намали изплащането по вече приключени проекти.

По думите на Леонард Орбан основна част от т.нар. корекции са в транспортния сектор.

Основен получател на средствата, които вероятно ще трябва да се върнат, е държавната компания за железопътен и пътен транспорт CNADR.

Според министъра, който е бивш еврокомисар, най-вероятно държавният бюджет също ще бъде засегнат, ако трябва да се връщат пари на Брюксел.

Той обвини за ситуацията най-вече некомпетентната румънска администрация, но призна, че е имало и случаи на измами и конфликти на интереси при усвояването на еврофондове.

#ЕК #Румъния #еврофондове #Леонард Орбан #ОП „Транспорт" #ОП „Регионално развитие" #ОП „Увеличаване на икономическата конкурентоспособност" #ОП „Околна среда"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници