Афганистан ще избира нов президент през април 2014 г.

Афганистан ще избира нов президент през април 2014 г.
Президентът Хамид Карзай, който в момента изпълнява втория си мандат, по конституция няма право да се кандидатира на предстоящите избори. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Президентските избори в Афганистан ще се проведат на 5 април 2014 г., месеци преди окончателното изтегляне на силите на НАТО от страната.

Президентът Хамид Карзай, който в момента изпълнява втория си мандат, по конституция няма право да се кандидатира на предстоящите избори и беше подложен на натиск от опозиционните групи да обяви датата им, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Независимата избирателна комисия на Афганистан съобщи в комюнике, че датата за вота е уточнена и ще бъде официално обявена на пресконференция в сряда.

Но високопоставен представител на комисията, пожелал да остане анонимен, заяви пред АФП, че планираната дата е „16 Хамал 1393", имайки предвид афганистанския слънчев календар. Тази дата съвпада с 5 април 2014 г.

Преизбирането на Карзай през 2009 г. беше белязано с обвинения в измами и почтеността на следващите избори е от ключово значение за стабилността на Афганистан след изтеглянето на НАТО.

„Прозрачността и достоверността на изборите са от изключително значение за НАТО", заяви говорителят на Алианса в Афганистан Доминик Медли миналата седмица.

Институтът Интернешънъл Крайзиз Груп предупреди този месец, че правителството в Кабул може да се разпадне след изтеглянето на войските на НАТО, особено ако президентските избори бъдат помрачени от измами.

Афганистанското правителство съобщи миналата седмица, че няма да приеме чужденци в Комисията за изборни жалби за президентските избори, което подкопава достоверността на вота.

Според Карзай присъствието на чужденци в комисията нарушава суверенитета на Афганистан.

Говорителят на президента Аймал Файзи заяви, че все пак чужденци ще бъдат допуснати като наблюдатели на изборите, но увери, че правителството може да гарантира справедливостта на вота.

Карзай е единственият избран държавен глава на Афганистан от нашествието на САЩ през 2001 г., което свали от власт режима на талибаните.

#избори #Афганистан #президент на Афганистан #НАТО #САЩ #правителство #Хамид Карзай #президентски избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници