Депутатите изненадващо сменят и шефа на Сметната палата

Депутатите изненадващо сменят и шефа на Сметната палата
A A+ A++ A

Депутатите изненадващо решиха да освободят от заемания пост председателя на Сметната палата Цветан Цветков.

Вносители на решението са лидерите на парламентарнти групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход", а Народното събрание размести дневния си ред, за да включи точката, и дори измести парламентарния контрол във вторник.

По подобен начин преди няколко дни бе сменен и шефа на Националната здравна каса Петко Салчев.

Седемгодишният мандат на Цветан Цветков като председател на Сметната палата изтече през миналата година.

Десислава Атанасова от ГЕРБ обаче обясни, че това не е единствената причина за поисканото му освобождаване. "Няколко одита, възложени на СП от Народното събрание не бяха ни представени. Освен това Сметната палата не е упражнявала контрол върху финансирането на политическите партии", заяви Атанасова.

Преди ден в бюджетната комисия на парламента Цветков бе поканен да обясни какви одити е правила палатата на финансирането на партиите. По време на това изслушване се разбра, че законодателството дава доста ограничени правомощия на одиторите.

Политическата битка около разследването на „Нексо“ продължава да се разгорещява и заплашва да обхване и други политически формации, освен ПП и ДБ. В парламента вече се правят опити да се навърже и новоучредената партия „Спаси София“, която сериозно ще конкурира по-старите политически сили.

"Вчера изнесените от СП данни ни дават достатъчно основание, че председателят Цветан Цветков не е полагал достатъчно усилия за извършването на одитите на финансирането на политическите партии", посочи Десислава Атанасова от парламентарната трибуна. От ГЕРБ, ДПС, БСП и Български възход предлагат на поста на Цветков да бъде назначена заместник-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова.

Преди това от "Демократична България" се възмутиха, че точката за смяна на шефа на СП бе гласувана в дневния ред, без проекторешението да е качено на сайта на Народното събрание и да няма яснота с какви мотиви се предлага.

"Това, което правите е скандално", обърна се към вносителите на предложението Асен Василев от "Продължаваме промяната". Той настоя изборът на нов шеф на палатата да се извърши по нормалната законова процедура с представяне на номинации и обсъждането им. "Сметната палата си върши работата по закон, друг е въпросът какъв е законът и какви правомощия дава на одиторите", посочи Василев.

От "Възраждане" също се обявиха срещу начинът, по който се прави кадровата смяна. "Възраждане" е сигурно най-одитираната партия - над 10 пъти от 2017 г. насам. Но не е сега моментът един умиращ парламент да прави такава смяна", обяви Костадин Костадинов.

От "Демократична България" обявиха, че вносителите на решението нарушават правилника за организация на Народното събрание като не предлагат разглеждането на решението първо в комисиите. "Прави се опит да се овладее независимостта на този орган и да се удари, защото той не се включи в измисления наратив за случая "Нексо", посочи Атанас Славов от ДБ.

"Сметната палата трябва да брани държавния бюджет на всички равнища. С този ръководител обаче палатата не отговаря на държавното управление" - така Корнелия Нинова обясни защо БСП иска освобождаването на Цветан Цветков. За пример Нинова даде одит на ремонта на язовири, който палатата засекретила и тя като министър на икономиката не получила достъп до доклада. "Това е секретна корупция", обяви Нинова.

Дебатите в парламента продължават.

#депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници