Кокинов: Нямам амбициите да ставам главен прокурор

Кокинов: Нямам амбициите да ставам главен прокурор
Според него новият главен прокурор трябва да бъде лидер, да умее да умее да изслушва колегите си и да взема най-правилните решения. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Аз нямам амбициите да ставам главен прокурор, заяви градският прокурор на София Николай Кокинов.

Според него новият главен прокурор трябва да бъде лидер, да умее да умее да изслушва колегите си и да взема най-правилните решения, предаде Нова телевизия.

„Дай Боже, Висшият съдебен съвет (ВСС) да избере най-добрия и най-достойния главен прокурор", каза Кокинов.

Затова дали новият главен прокурор може да успее да промени нещо в съдебната система, тъй като е лицето на България навън, градският прокурор на София каза, че никой човек не може сам да промени една съдебна система, каквато е тази в България.

„Всички тези хиляди магистрати, те са лицето на системата, никой човек, колкото и да е умен, не може да промени 5000 магистрати", поясни Кокинов. Според него съдебната система в страната се нуждае от един катарзис, чието начало е сложено.

„Някакви хора, някои кадри успяват, надеждата е в младите", заяви прокурорът.

Кокинов коментира е оправдателна присъда на бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов по делото за подкуп.

„Не сме очаквали такава развръзка по делото, за съжаление. Не съм доволен, разбира се", каза Кокинов.

Той увери, че от прокуратурата ще протестират пред Апелативния съд. Въпросът, според него, е, ако тези лица са невинни, тогава чии са тези 20 хил. евро.

„Надеждата излязла последна от кутията на Пандора, така че имаме надежда на следващата инстанция да успеем", каза още Николай Кокинов.

За искането на главния прокурор Борис Велчев за сваляне на имунитета на депутатите Гюнай Сефер и Митхат Табаков Кокинов каза, че парламентът най-вероятно ще им свали имунитета.

„Народното събрание винаги е било обективно, когато сме представяли доказателствата", допълни Кокинов.

На финала е досъдебното производство и срещу депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов, който бе обвинен за търговия с влияние, съобщи Кокинов.

За скандала около Яне Янев и създадената от него комисия, за която се твърди, че има теч на СРС-та, Кокинов каза, че прокуратурата е изпратила на Янев няколко преписки, които имат гриф за сигурност.

„Изрично, когато изпратихме тези материали, сме казали, че се носи наказателната отговорност, ако те бъдат разпространени. От госпожа Мая Манолова имаме сигнал за изпращане на класифицирана информация от нейния имейл", каза Николай Кокинов.

Той съобщи още, че досъдебното производство по делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина приключи.

„Материалите се намират на бюрото на прокурора, подготвяме материалите по обвинението за внасяне в съда", каза още той.

#реформи #съдебна система #Яне Янев #комисия #Николай Цонев #дело #Висш съдебен съвет #ВСС #Борис Велчев #главен прокурор #прокурор #Николай Кокинов #ГЕРБ #Димитър Аврамов #подкуп #Гюнай Сефер #Митхат Табаков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници