Индия е домакин на срещата на върха „Гласът на глобалния юг“, за да включи приоритетите на развиващите се страни в дневния ред на Г-20

Индия е домакин на срещата на върха „Гласът на глобалния юг“, за да включи приоритетите на развиващите се страни в дневния ред на Г-20
A A+ A++ A

Министър-председателят на Индия г-н Нарендра Моди откри срещата на върха „Гласът на глобалния юг“ на 12 януари под наслов „Единство на гласа, единство на целта“. Срещата на върха „Гласът на глобалния юг“ обединява страните от глобалния юг, с цел да споделят своите перспективи и приоритети на обща платформа. Повече от 120 държави се присъединиха към тази среща на върха.

Инициативата е вдъхновена от визията на министър-председателя Шри Нарендра Моди за „Развитие за всички, с доверието и усилията на всички“ и е подкрепена от индийската философия на „Васудева Кутумбакам“ или „Светът е нашето семейство“.

Продължаващото председателство на Индия на Г-20 предоставя специална и силна възможност за страните, които не са част от процеса на Г-20, да споделят своите идеи и очаквания от Г-20. Премиерът Моди каза, че индийското председателство на Г-20 ще бъде оформено в консултации не само с нашите партньори от Г-20, но и с нашите спътници в Глобалния юг, чийто глас често остава нечут.

Срещата на върха на Гласът на глобалния юг включва десет сесии, разпределени през 12-13 януари, като всяка сесия бе свидетел на участието на лидери и министри от около 15 държави.

Учредителните и заключителните сесии ще бъдат на ниво държавен/правителствен ръководител, като домакин ще бъде министър-председателят. Темата на встъпителната сесия на лидерите е „Гласът на глобалния юг – за ориентирано към човека развитие“, а тази на заключителната сесия на лидерите е „Единство на гласа – единство на целта“.

Освен това ще има 8 министерски сесии върху следните теми:

• Сесия на финансовите министри на тема „Финансиране на ориентираното към хората развитие“

• Сесия на министрите на околната среда на тема „Балансиране на растежа с природосъобразен начин на живот (LiFE)“

• Сесия на министрите на външните работи на тема „Приоритети на глобалния юг – осигуряване на благоприятна среда“

• Сесия на министрите на енергетиката на тема „Енергийна сигурност и развитие – пътна карта към просперитет“

• Сесия на здравните министри на тема „Сътрудничество за изграждане на устойчиви здравни системи“

• Сесия на министрите на образованието на тема „Развитие на човешките ресурси и изграждане на капацитет“

• Сесия на министрите на търговията на тема „Развитие на синергии в глобалния юг – търговия, технологии, туризъм и ресурси“

• Сесия на външните министри на тема „Г-20: Предложения за председателството на Индия“

Индия ще работи, за да гарантира, че ценният принос, генериран от страните партньори в разискванията по време на срещата на върха на Гласът на глобалния юг, ще получи дължимото внимание в световен мащаб.

#Индия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »