МЗ реши да купува хеликоптери без конкурс

МЗ реши да купува хеликоптери без конкурс
A A+ A++ A

След като години не успя да закупи медицински хеликоптери, министерство на здравеопазването опря до прилагане на процедура по изключение. Ведомството няма да разчита на нова открита процедура, в която да могат да се включат неограничен брой кандидати, а ще изпрати покана на само на една фирма - италианската "Leonardo S.p.A".Това е единствената компания, която подаде оферта в провалилата се процедура за закупуване на хеликоптери, но предложената от нея цена се оказа по-висока от максимално възможната.

До решението за провеждане на процедура с договаряне без обявление се стигна, след като министерство на здравеопазването предложи невъзможни условия за участие в търга. Както "Сега" писа, МЗ поиска невъзможно ниска единична цена за хеликоптер - 16,5 млн. лв., използвайки стара пазарна консултация от 2020 година и опитвайки се да спаси 20 млн. лв. финансиране по старата оперативна програма "Региони в растеж", която изтича. Тези условия на поръчката отблъснаха кандидатите и по нея се яви само италианската компания, предлагайки единична цена на хеликоптер от 19,8 млн. лв.

В решението си да пристъпят към процедура на пряко договаряне без обявление от МЗ изтъкват високата значимост на проекта, както и факта, че текат срокове по една оперативна програма и по плана за възстановяване и устойчивост. Новата процедура е със същата прогнозна стойност като старата - 135,6 млн. лв., като се предвижда по нея да бъдат доставени 6 хеликоптера плюс опция за още два, като при преговорите с фирмата ще се търси вместване в наличния ресурс. От МЗ изтъкват, че италианската компания, подала документи, отговаря на изискванията на министерството и е допустима като кандидат, като цената е единственият проблем на офертата ѝ.

Евентуална процедура на пряко договаряне ще спести големи проблеми пред МЗ, защото сроковете ще са много по-бързи. Няма необходимост от запознаване с условия, няма възможност за обжалване и т.н. Не е ясно обаче доколко решението е изпипано от гледна точка на духа на закона за обществените поръчки. Законът наистина предвижда възможност да се премине към пряко договаряне при надхвърлен финансов ресурс, но в текста се говори за повече от един кандидат. Законът предвижда прилагане на процедурата, "когато се поканят всички участници, чиито оферти в предходна открита или ограничена процедура отговарят на изискванията на възложителя, но надвишават неговия финансов ресурс;". При повече от един участник подобно пряко договаряне отново би довело до конкуренция.

#МЗ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници