За децата и енергийните напитки

За децата и енергийните напитки
A A+ A++ A

Енергийните напитки, които все повече навлизат в ежедневието ни, се оказват неподходящо питие за подрастващите.

От създаването си (1997) до сега популярността на енергийните напитки все повече нараства, особено при децата в прогимназиалните и гимназиалните класове. Маркетинговите проучвания посочват, че употребяващите енергийни напитки са предимно на възраст до 34 години.

Все по-често могат да се видят 10-12-годишни, които смело пият кофеинови напитки в големи количества. А имат ли нужда от това? Може би не потребността от допълнителна енергия е водеща, а това, че младите хора харесват вкуса на този вид продукти.

Предлаганите на пазара енергийни напитки съдържат кофеин, таурин, растителни екстракти, витамини. Проучванията показват, че комбинацията таутин-витамин B-растителни екстракти не трябва да буди безпокойство. Необходимо е да обърнем внимание на кофеиновото съдържание, и особено на това, което децата приемат.

Могат да се посочат много причини, поради които хората прибягват до употребата на енергийни напитки. А дали подрастващите се нуждаят от кофеин? Децата, които спортуват, се нуждаят от повече енергия, тези, които учат повече – също.

Повечето кофеинови безалкохолни напитки съдържат около  80 грама кофеин, докато същото количество кафе има от 60 до 80 грама в зависимост от сорта и начина на приготвяне.

Какво причинява кофеинът? Въпреки че ефектите му все още се проучват, кофеинът е категоризиран като лекарство. Проучванията показват, че консумация от 3 до 6 г/кг телесно тегло повишава настроението, стимулира дейността на мозъка и намалява чувството за физическа умора. Предозирането на кофеина крие сериозна опасност: главоболие, сърцебиене, гърчове, изнервеност, стомашно-чревни проблеми и други.

Учените съветват, че адекватното количество на кофеина се определя индивидуално, според телесното тегло. Оттук следва изводът, че децата не се нуждаят толкова от кофеин, колкото възрастните.

Установено е, че колкото по-рано започне приемът на кофеинови продукти, толкова по-голяма е вероятността за превръщане на това в навик. Но дали децата наистина пият енергийни напитки, за да си набавят необходимото количество енергия, или просто им харесва сладникавият вкус на тези продукти?

Ако и Вашите деца посягат често към енергийните напитки, е добре да им осигурите повече време за почивка, редовни физически занимания и по-здравословно хранене, за да можем да опазим младото поколение по-здраво, а това е нещото, за което всички се молим, нали?

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници