Пенсионери се отрекоха от Борисов, искат Барозу за премиер

Пенсионери се отрекоха от Борисов, искат Барозу за премиер
Български пенсионери се обръщат към Жозе Мануел Барозу в писмо, което гласи, че не Борисов, а именно Барозу трябва да е техен премиер. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Български пенсионери се обръщат към Жозе Мануел Барозу в писмо, което гласи, че не Борисов, а именно Барозу трябва да е техен премиер.

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Зинаида Златанова ще приеме днес делегация на обединените пенсионерски съюзи, която ще връчи писмото до Жозе Барозу, председател на Европейската комисия, съобщи БГНЕС.

Пенсионерите официално декларират, че Бойко Борисов „не е техният премиер“, и признават само Барозу за такъв. Ето и пълния текст на писмото:

„Уважаеми господин Председател,

След като правителството на Бойко Борисов пренебрегна исканията на българските пенсионери и Бюджет 2012 не предвижда увеличение на всички пенсии, след като финансовият министър Симеон Дянков силово наложи увеличение с една година на пенсионната възраст от следващата година, без това да е съгласувано със синдикатите, след като управляващите потъпкаха Кодекса за социалното осигуряване, предвиждащ годишно индексиране на пенсиите, организациите на българските пенсионери се обръщат към Вас с молба да защитите най-онеправданата част от българското население.

Вие вероятно не знаете, че най-ниската пенсия в България е 70 евро, а най-високата 350 евро. Сами разбирате, че 70 евро е крайно недостатъчно дори за покриване на месечните разходи за храна, да не говорим за сметките за ток, вода, парно, електрическо осветление, транспорт, лекарства. Добавим ли, че в България цените на лекарствата са по-високи дори от Гърция и Португалия, сами разбирате, че пенсионерите в тази балканска държава са осъдени на бавна и мъчителна смърт.

От 2 милиона български пенсионери, 1.2 милиона получават пенсии от около 100 евро, които са достатъчни само за храната и за нищо друго. България е единствената страна в Европейския съюз, която вече трета поредна година не повишава пенсиите, съобразно индекса на инфлацията и средната работна заплата. Запознаете ли се със статистиката за стандарта на живот у нас и в останалите европейски държави, Вие ще се убедите, че нашата страна е единствената в ЕС, в която един милион възрастни хора имат пенсии, по-ниски от прага за бедност в Европейския съюз.

Поради всичко това търпението на българските пенсионери е изчерпано и идва денят, в който социалният гняв ще прерасне в гладни бунтове. Ние Ви информираме, че в следващите седмици започваме протести срещу антисоциалната система в България, като сме готови на радикални действия, на гражданско неподчинение, вкл. отказ от плащане на данъци и комунални такси.

Също така продължаваме протестите на площад „Александър Невски“ – всеки четвъртък, от 11 часа, като предприемаме нова форма на организирана съпротива срещу антисоциалния диктат на Симеон Дянков и Бойко Борисов. Ние ще призовем софийските пенсионери да натрупат грамада от камъни на площад „Александър Невски“, посветена на премиера и финансовия министър. Ще призовем пенсионерите в страната да изградят същите грамади пред областните управи. Това ще е нашият бунт срещу нечовешката пенсионна политика на управляващата партия ГЕРБ.

В името на социалната солидарност ние настояваме Вие лично да се намесите и да поискате от министър-председателя Борисов да вземе две решения в спешен порядък – за премахване на месечната субсидия от 15 000 лева за депутат, както и за 50-процентно намаление на държавната субсидия на парламентарно представените партии. В условия на жестока икономическа криза, когато няма пари за пенсии и за лечение, е възмутително депутатите в парламента да тънат в разкош. За Ваша информация, в настоящия момент един български народен представител има месечно възнаграждение от най-малко 3000 евро, като някои т. нар. независими депутати вземат по 10 000 евро. Това е брутално потъпкване на гражданския морал, на фона на социалната мизерия в най-бедната европейска държава.

За да интернационализираме нашите справедливи искания, в началото на 2012 г. делегация на Обединените пенсионерски съюзи ще посети Брюксел, за да запознае оглавяваната от Вас Европейската комисия с нечовешките условия на живот на българските пенсионери. След като правителството на ГЕРБ не е нашето правителство, от този момент ние признаваме само правителството на Европейския съюз, което е нашата последна надежда. От този момент за българските пенсионери Бойко Борисов не е нашият министър-председател. Господин Барозу, ние признаваме само Вас за премиер на измъчените възрастни хора в Република България“, пише в писмото.

Писмото е подписано от Росица Петкова – председател на Съюза на пенсионерите към КНСБ, Здравко Георгиев - председател на Съюза на пенсионерите към КТ „Подкрепа“, Цветан Минков – председател на Съюза на пенсионерите 2004, Трайчо Стойков и Сашо Радев – председатели на Движение „Социална солидарност“, Велизар Енчев – говорител на Обединените пенсионерски съюзи.

#протести #население #пенсии #Симеон Дянков #ЕС #България #Представителството на Европейската комисия #Европейската комисия #Зинаида Златанова #пенсионери #премиер #Борисов #Бойко Борисов #Барозу #Жозе Мануел Барозу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници