Пушенето ще убие 1 млрд. души до края на века

Пушенето ще убие 1 млрд. души до края на века
По света тютюнопушенето причинява 22% от смъртните случаи от рак всяка година, убивайки приблизително 1.7 милиона, като около 1 млн. от тях умират от белодробен рак. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Тютюнопушенето ще убие 1 милиард души този век, освен ако правителствата по света не заклеймят струващата половин трилион долара тютюнева индустрия, пише в понеделник британският ежедневник „Индипендънт”.

„Описват го (тютюнопушенето – бел. р.) като най-голямата заплаха за общественото здраве в историята на света, а извършителите му се свързват с терористи”, заяви Джон Сеферин, от Американското раково общество, който говори пред над 100 експерта в областта на борбата с рака, събрани през уикенда в швейцарския град Лугано, предаде Би Ти Ви.

Форумът е излязъл с остро предупреждение към правителствата по света, че трябва да предприемат повече за контрол над глобалната тютюнева индустрия или посредством рязко увеличаване на цената на цигарите и забраняване на рекламата, или посредством облагане с данъци многонационалните приходи на големите цигарени компании.

Тютюнопушенето убива повече от половината от пристрастените, предимно от рак, и макар да остава единствената предвидима причина за предсрочна смърт, всяка година по света се появяват 30 млн. нови пушачи, твърдят учените.

Ако тази тенденция се запази, с цигарените компании ориентирани към непушачите от развиващия се свят, тогава стотици милиони души ще умрат от рак през втората половина на века, казват още експертите.

Някои от специалистите, участвали в Световния онкологичен форум отидоха дори по-далече, призовавайки за пълна забрана на цигарите, а тютюневата индустрия да бъде разглеждана като терористично движение, заради начина, по който взима на прицел нови пазари с продукт, за който знае че е смъртоносен, ако се използва по предназначение.

По света тютюнопушенето причинява 22% от смъртните случаи от рак всяка година, убивайки приблизително 1.7 милиона, като около 1 млн. от тях умират от белодробен рак.

#тютюнопушене #Лугано #рак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници