Лавров: Решението за Сирия е диалог

Лавров: Решението за Сирия е диалог
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Кървавият конфликт в Сирия няма да бъде разрешен, докато международните сили не съгласуват своите действия за справяне с кризата, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

След като разговаря в Москва със специалния пратеник на ООН и на Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими, Лавров посочи, че Женевското комюнике от 30 юни, което предвижда спиране на огъня и преходно управление, остава в основата на усилията за разрешаване на кризата в Сирия, предаде БНР.

„Главната ни задача на този етап е да накараме всички сирийци, които водят бойни действия, да прекратят стрелбата и незабавно да седнат на масата за преговори", изтъкна руският външен министър.

Лавров призова всички външни играчи, които имат влияние върху различните сирийски групи - опозиционни или правителствени, да ги убедят незабавно да спрат огъня и да преминат към политически процес, вместо да ги подтикват към продължаване на насилието.

Без диалог с правителството на Сирия кризата няма да има решение, предупреди Лавров и подкрепи изпращането на нова по-многобройна мисия на ООН, след като бъдат прекратени бойните действия.

От своя страна Брахими определи сирийската криза като извънредно опасна и призова цялата Международна общност да се обедини, за да бъде намерен изход от нея.

#Сирия #ООН #Арабска лига #Русия #диалог #Женевска конвенция #Сергей Лавров #министър на външните работи на Русия #криза #Лахдар Брахими #пратеник на ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници