Цените в Хърватия скачат заради еврото

Цените в Хърватия скачат заради еврото
A A+ A++ A

Хърватия се озова в плен на покачващите се цени, които разгневиха гражданите, групите за защита на потребителите и правителството.

Третият ден от членството на Хърватия в еврозоната предизвика силен гняв срещу последните повишения на цените, свързани с преминаването към единната валута, което правителството нарече „подла експлоатация и нечестно печалбарство“.

Хърватия стана 20-ият член на еврозоната на 1 януари, а на посещение в Загреб в неделя бе председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Във вторник много граждани съобщиха за повишаване на цените от търговци на дребно и доставчици на услуги въпреки предишните уверения от правителството и централната банка, че няма да има закръгляване на цените, след като еврото стане законно платежно средство.

Министърът на икономиката Давор Филипович призова във вторник за спешна среща лице в лице с големите вериги за търговия на дребно, за да обсъдят повишаването на цените.

След кратка среща той каза пред медиите, че „търговските вериги вдигат цените всеки месец, а сега, след еврото, пак вдигат цените и се опитват да измамят гражданите. Но това няма да мине.

По-късно Филипович обясни в Туитър, че „всички опции са на масата, от черни списъци до замразяване на цените на широк спектър от продукти“.

Хърватските граждани и правителството настояват за намаляване на цените.

От сектора на търговията на дребно в рамките на Хърватската асоциация на работодателите отговориха, че са „неприятно изненадани и шокирани от заплахите“, отправени от министъра.

Държавният инспекторат регистрира 1738 нарушения на закона за приемане на еврото, съобщи сайтът Index.hr във вторник.

Ана Кнежевич от местната група за защита на потребителите каза, че гражданите са „ядосани и разочаровани, защото цените не спират да растат от миналата година“.

„През цялото време ни казваха, че приемането на еврото няма да доведе до по-високи цени“, коментираха хърватски граждани в края на декември, цитирани от EURACTIV.

Най-големите опасения са, че скоковете на цените вече са широко разпространени и се очакват нови, със слаб контрол от страна на властите.

#евро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници