Делото срещу Цонев било поръчка на Цветанов

Делото срещу Цонев било поръчка на Цветанов
Снимка: Sofia Photo Agency, архив
A A+ A++ A

Поръчката за това дело е от изпълнителната власт и е осъществена от прокуратурата, а виновник е вътрешният министър Цветан Цветанов, каза пред журналисти бившият военен министър Николай Цонев, след като Софийски градски съд го оправда по делото за подкуп.

Заедно с Цонев подсъдими бяха още съдията Петър Сантиров и финансистът Тенчо Попов за това, че през 2010 г. са дали подкуп в размер на 20 хил. евро на следователя Петьо Петров.

„Изпълнителната власт имаше желание да осъди министър от бившето правителство, с цел да покаже, че те се борят, каза Цонев, цитиран от информационна агенция „Фокус".

Той посочи, че организаторът на акцията е вътрешният министър и вицепремиер Цветан Цветанов, заявявайки, че „всичко ще се изясни в бъдеще" и ако адвокатът му го посъветва, Цонев ще заведе дело срещу свидетеля Петьо Петров.

Той посочи, че вече има дело в Страсбург.

„Излизам от съдебната зала с надежда и увереност, че лъжата и демагогията, които бяха превърнати в репресия последните 3,5 години, ще бъдат победени. Има нова алтернатива, която ще победи некомпетентното управление на България", коментира разпалено бившият военен министър.

Той призова всички, които са поставени в същата ситуаци на обвиняеми несправедливо, и които търпят данъчната и полицейска репресия, да го подкрепят.

„От началото до сега този процес беше политически и имаше за цел да обслужи конюнктурни интереси на мечтите на сегашните управляващи. Надявам се да бъдат взети мерки всички виновниците това да се случи", каза още Цонев.

Той посочи, че те могат да бъдат само законови и съгласно правото, добавяйки, че когато приключи делото на трета инстанция, ще заведе ново срещу прокуратурата.

Присъдата на Софийски градски съд не е окончателна и подлежи на обжалване в 15 дневен срок пред Софийски апелативен съд. Мерките за неотклонение на Цонев, Сантиров и Попов бяха промени от „парична гаранция" в „подписка", отпада и забраната им да напускат страната. Мотивите на съда ще бъдат публикувани в 30-дневен срок.

#министър на отбраната #дело #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #изпълнителна власт #Николай Цонев #Петър Сантиров #Тенчо Попов #СРС #подкуп #Петьо Петров #прокуратура #СФС #Софийски градски съд #дело

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници