Управляващите в Украйна засега печелят 35% от гласовете за парламент

Управляващите в Украйна засега печелят 35% от гласовете за парламент
Украинка развява националното знаме на митинг на управляващата „Партия на регионите", която по предварителни данни си осигурява комфортно мнозинство във Върховната Рада. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Управляващата партия в Украйна спечели проведените в неделя парламентарни избори с 35% от гласовете на гражданите.

На второ място с 22% подкрепа от избирателите се нарежда коалицията, близка до опозиционния лидер и бивш премиер на страната Юлия Тимошенко, сочат предварителни данни, съобщени от Избирателната комисия при преброени бюлетини в 50% от избирателните секции.

Комунистите са на трето място с 15%, следвани от опозиционната партия УДАР на известния боксьор Виталий Кличко с 13% и националистическата формация „Свобода" с 8%, показват още резултатите, цитирани от АФП и БГНЕС.

Партията на футболната звезда Андрей Шевченко събра само 1,7% от гласовете, които съвсем не са достатъчни за преминаването на прага от 5% за влизане в парламента.

Половината от местата в 450-местния парламент на Украйна – Върховната Рада, се разпределят по пропорционалната система. Другата половина от депутатските места се запълват по мажоритарната система.

По този начин „Партията на регионите", близка до президента Виктор Янукович, има шансове да получи 115 депутатски места и да привлече към редиците си още 25 независими депутати или представители на малки партии, съобщиха експерти.

#Украйна #парламентарни избори #Виктор Янукович #Юлия Тимошенко #„Партия на регионите" #партия УДАР #Виталий Кличко #Андрий Шевченко #Върховна Рада

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници