Ураганът „Санди“ се изправи на пътя на Обама и Ромни към Белия дом

Ураганът „Санди“ се изправи на пътя на Обама и Ромни към Белия дом
Приближаването на урагана „Санди“, който се очаква да достигне крайбрежието рано във вторник сутринта, обърна към себе си всички погледи в САЩ. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ураганът „Санди“ се намеси решително в президентска кампания в САЩ девет дни преди изборите на 6 ноември.

Супербурята може да повлияе на участието на избирателите, особено в източните щати, където началото на гласуването е през уикенда, предадоха АФП и БГНЕС.

„Ние очевидно искаме безпрепятствен достъп до избирателните секции, защото вярваме, че колкото повече хора гласуват, толкова по-добри ще са нашите резултати“, каза близкият съветник на Барак Обама Дейвид Акселрод в неделя.

Губернаторът на Мериленд Мартин О'Мели обяви в неделя, че гласуването рано сутринта в понеделник ще бъде отменено в щата заради метеорологичните условия.

Предварителното гласуване в избирателните секции започна и във Флорида, и във Вашингтон в събота. В тези и други щати избирателите имат възможност да не чакат деня на изборите, за да гласуват.

Приближаването на урагана „Санди“, който се очаква да достигне крайбрежието рано във вторник сутринта, обърна към себе си всички погледи в Съединените щати, измествайки на втори план избирателната кампания.

В зависимост от тежестта на щетите и проблемите, той може да има решаващо влияние върху битката, която се води вече на последната права между двамата кандидати в навечерието на изборите.

Особено важно за демократите е да мобилизират привържениците на действащия президент, докато републиканският му съперник Мит Ромни го следва плътно в социологическите проучвания и регистрира две добри новини този уикенд.

Главният вестник в Айова – „Мойн реджистър“, официално обяви подкрепата си за Мит Ромни. През 2008 г. в този ключов щат изданието подкрепи Барак Обама.

Друг добър знак за републиканеца е проучване на общественото мнение, проведено в щата Охайо - един от двата ключови щата заедно с Флорида. То дава 49% от гласовете за Мит Ромни, колкото има и Барак Обама.

Изследването, проведено от 18 до 23 октомври, показва повишаване на натиска върху демократа, който месец по-рано имаше предимство от пет пункта.

Проучването не отразява потенциалното въздействие върху електората на последния дебат на 22 октомври, по време на който Барак Обама се показа много по-настъпателен, отколкото в първия.

Бурята „Санди“ вече обърка дневния ред на кандидатите и техните планове за ключовите щати.

Мит Ромни отмени своите предизборни събрания в щата Вирджиния, за да приключи в Охайо със своя вицепрезидентски кандидат Пол Райън.

Барак Обама от своя страна трябваше да ускори заминаването си в неделя вечерта за Флорида, където ще има предизборна среща в понеделник преди второто си появяване в Охайо. Пътуването му до Вирджиния в понеделник бе отменено. Президентът ще се върне в Белия дом в понеделник вечерта.

Сенаторът демократ от Вирджиния Марк Уорнър не се съмнява, че „бурята ще нанесе сериозни щети върху състезанието за Белия дом“.

#Мит Ромни #Барак Обама #президентски избори #САЩ #ураган „Санди“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници