Свидетел по делото в Пазарджик твърди, че бил тормозен от ДАНС

Свидетел по делото в Пазарджик твърди, че бил тормозен от ДАНС
Съдът даде ход на демото срещу 13 имами за проповядване на радикален ислям и антидемократична идеология на 18 септември. На 29 октомври се провежда третото заседание по него. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Свидетелят Муафак ал Асад по делото срещу 13-те имами, което се гледа от Окръжния съд в Пазарджик, твърди, че е жертва на тормоз от хора, представяли се за служители на ДАНС.

Съдът даде ход на делото срещу 13 имами за проповядване на радикален ислям и антидемократична идеология на 18 септември.

Повдигнати са обвинения за ръководене и членуване в нерегистрираната по закон в страната ни организация „Ал Уакф ал Ислями“ - клон на едноименната саудитска фондация, действала в областите Смолян, Благоевград и Пазарджик.

На последното заседание делото беше отложено за 29 октомври, след като свидетелят Мулафак ал Асад поиска преводач.

Пред Нова телевизия той заяви, че агенти от ДАНС му предложили срещу пари да напусне страната за известно време и да не се яви на заседанието.

До 2008 г. Муафак ал Асад е бил лицето на забранената в България саудитска фондация „Ал Уакф ал Ислями“. Той е сириец с български паспорт. Женен е за българка и живее в Сърница. Още в началото на 90-те години работи за „Ал Уакф ал Ислями“.

В понеделник Муафак ал Асад разказа пред съда, че е бил тормозен да подпише молба, в която се отказва от преводач.

Той разказа, че автомобилът му е бил спрян на пътя София–Сърница и бил тормозен. От обясненията му се разбра, че автомобилът, който го е спрял, първо е бил без буркан, после сложили буркан, предаде БГНЕС.

Разказа се, че бил с жена си. Заради тормоза, по неговите думи, синът му заминал за Сирия.

Муафак ал Асад поиска на днешното съдебно заседание преводач и охрана. Адвокатите на подсъдимите също обясниха, че делото е за проповядване на антидемократична идеология и затова трябва да бъде назначен преводач.

Прокурорът Недялка Попова обаче представи документи от образованието му в България, както и указ на вицепрезидента Тодор Кавалджиев от 1998 г., в който му е дадено българско гражданство.

Прокурорът представи документите с цел да покаже, че Муафак ал Асад няма нужда от преводач.

Адвокат Ина Лулчева коментира, че това искане означава, че прокуратурата не иска пълнота и яснота да се разберат показанията на свидетеля.

Съдът прецени, че няма да бъде назначен преводач, тъй като според него се разбира какво говори свидетелят.

Адвокатите поискаха в този случай да се направи звукозапис на показанията на Муафак ал Асад.

#Ина Лулчева #Недялка Попова #преводач #ДАНС #Сърница #Окръжен съд #Пазарджик #радикален ислям #„Ал Уакф ал ислями“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници