Коледната трапеза 3 пъти по-скъпа от миналогодишната

Коледната трапеза 3 пъти по-скъпа от миналогодишната
A A+ A++ A

Цените на едро на основните продукти у нас са с близо 30% по-високи в сравнение с миналия декември, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Килограм боб е поскъпнал с 15%, оризът с 22%, брашното с 18%, а червеното вино - между 10% и 15%. По-скъпа е и ракията, която задължително се слага на трапезата на Бъдни вечер.

Данните на ДКСБТ сочат още, че през декември тази година от борсите до магазините на дребно някои от храните, като кашкавал и сирена, са с двоен ръст. Същият ръст бележат цените на пуйката и баницата. По-евтини са единствено свинското месо и зелето.

Иначе - на Бъдни вечер една от най-важните традициите е приготвянето на обреден хляб. Символите, които са върху питката, която задължително е постна, изразяват надеждите на хората за берекет и благоденствие. В различните региони на страната мотивите върху питката варират, но най-често върху нея е изобразен кръст.

Питката е най-важната част от трапезата на Бъдни вечер, обяснява Валентина Костова от община Димитровград.

"Кръстът трябва да присъства на обредния хляб, салкъмът грозде - което е берекета, също така житните класове. Имаме и заградена кошара - символ на дома".

Минка Димитрова от с. Крум спазва традицията, която повелява:

"Вечерта най-старият стопанин взема питата, вдига я високо и казва: "Колкото вдигам нависоко, толкова едри да са класовете и царевиците, да има благоденствие, да има здраве в това семейство, да има много деца. Първата хапка я слага на иконата. Ще отчупи и на свекървата. И после - по старшинство, всеки си чупи. На който се падне паричката, ще има много пари през годината".

В Средните Родопи съществено място в обичаите за Бъдни вечер заемат обредите, свързани с домашния огън, трапезата и Коледуването на деца и ергени. Около обредната трапеза се нарежда цялото домoчадие, а най-възрастната жена в семейството запалва свещ върху обредния хляб и прекадява трапезата и дома.

Бъдни вечер е първата кадена вечеря и е един от най-почитаните семейни празници. Няколко дни преди Рождество стопанинът на дома е отсякъл дебело дърво, което трябва да подържа буен огъня през цялата нощ, каза Анна Булгурова - екскурзовод в РИМ "Стою Шишков" в Смолян:

"Обредната трапеза в Средните Родопи се подрежда върху чиста и нова кърпа, постлана върху пода. Ястията са постни, включват варен фасул, сърми със зелеви листа, царевица или пшеница. Слагат се още сушени плодове, чесън, стафиди, орехи. Особено място на трапезата заема хлябът, той се отличава с богата пластична украса. На трапезата присъства и "Коледницата" - меден съд, пълен със сурови зърнени храни и има сложена една свещ - символ на изобилието в дома. В средата на тази празнично подготвена трапеза се слага, задължително, кесията на чорбаджията, за да се множат парите в нея през предстоящата година".

#трапеза #Коледа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници