Следващото световно - 48 отбора, 104 мача, по 6 на ден

Следващото световно - 48 отбора, 104 мача, по 6 на ден
A A+ A++ A

Световното първенство, домакинствано от най-малката държава в историята на турнира на ФИФА, е зад нас, така че вече можем да се подготвим за най-голямото. Високите небостъргачи на Доха, блестящите стадиони и метростанциите вече са минало за футбола.

Въпреки всички приказки за нови граници и обединяване на хората, истината е, че ФИФА е изключително щастлива да каже сбогом на Катар, противоречията и критиките. Още преди чантите да бъдат опаковани, мислите се насочиха към следващото въплъщение на събитието, което обединява света в страст.

Световно първенство в три държави, а не в един град. На 16 места, разделени на четири часови зони и хиляди километри, вместо малките разстояния, които бяха в Катар. С 48 национални отбора при 32, колкото е нормата от 1998 г. Още участници от Африка, Азия и Америка. Дори за първи път гарантирано място за Океания. И, почти сигурно, рекордните 104 мача в 33 дни.

Планът включва 12 групи от по 4 отбора, но истинските проблеми са следващите етапи. Най-лесно би било първите два във всяка група, плюс осемте най-добри отбора, класирани на трето място, да достигнат фазата на елиминациите (32 отбора), така че спечелването на титлата ще изисква 8 вместо предишните 7 мача.

Въпреки това, има някои предложения, че първите осем победители в групата трябва автоматично да преминат осминафиналите, като другите четири победители в групите плюс осемте подгласници играят плейоф, за да се присъединят към тях. Това би означавало 96 мача, а не 104, но това също създава проблеми.

Отборите, изтеглени в лесна група и които спечелят и трите мача, ще бъдат възнаградени за късмета на жребия, като също така се променя концепцията, че всички отбори трябва да играят еднакъв брой мачове, за да спечелят най-голямата награда във футбола.

Друг фактор обаче, който ще бъде голям проблем, е броят на мачовете всеки ден в груповата фаза. Катар беше натъпкан в 29 дни, с четири мача всеки ден в началната фаза. Освен това големите европейски клубове ще окажат натиск върху ФИФА, за да предотврати удължаването на турнира, което продължава повече от максималните 33 дни. Решението е очевидно – 6 мача всеки ден в груповата фаза, което е повече от възможно през 2026 г. в сравнение с някои други потенциални места в бъдещето.

Градовете на източното крайбрежие като Ню Йорк и Бостън са с 6 часа зад Европа, докато Сиатъл, Лос Анджелис и Сан Франциско са с допълнителни 3 часа. Според един от сценариите първият мач за деня започва например в Торонто на обяд местно време, което вече е 18 часа централно европейско време.

След това мачовете могат да започват на всеки два часа и половина в Атланта, Хюстън, Мексико Сити и Ванкувър, като финалният двубой в Сан Франциско трябва да започне в 21:30 местно време или 6:30 сутринта централно европейско време.

Все още обаче има проблем за ФИФА. Големите европейски телевизионни оператори ще търсят по-ранен старт, но не можете да имате Испания, Германия, Англия, Франция, Португалия и Холандия в една и съща половина на жребия. Освен това южноамериканските фенове биха предпочели по-късните мачове на Западния бряг.

ФИФА се опита да оправдае избора на Катар, като посочи ограничените разстояния, които отборите трябваше да изминат и настоявайки за екологични мотиви, устойчивост и въглеродна неутралност. През 2026 г. шофирането между много градове няма да е лесно, така че всеки ще трябва да лети през Канада, Мексико и САЩ.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници