Болниците имали дългове заради недофинансирани клинични пътеки

Болниците имали дългове заради недофинансирани клинични пътеки
70% от клиничните пътеки са недофинансирани и не е учудващо, че болниците натрупват дългове, заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

70% от клиничните пътеки са недофинансирани и не е учудващо, че болниците натрупват дългове, заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

По думите му, около 25% от медицинските дейности не се финансират от никъде и за първи път от три години имало реална опасност средствата да не достигнат.

Цветан Райчинов се съгласи с твърдението на директора на НЗОК Пламен Цеков, че бюджетът на Касата за 2013 г. е със 77 млн. лв. повече в сравнение с предходната година.

„Губят се обаче около 50 млн. лв. за 2012 г. от прехвърлянето на дейности от Министерство на здравеопазването към НЗОК и реално се вижда, че бюджетът за 2013 г. накрая излиза по-малък и недостатъчен," коментира председателят на БЛС пред БНР.

Според Пламен Цеков обаче опасенията за неуспех на бюджета на НЗОК за 2013 г. не са основателни.

Според него НЗОК няма ангажимент да заплаща капиталовите разходи на лечебните заведения, а повече от половината от задълженията им били за извършени капиталови разходи.

„Няма основание да очакваме, че дейностите, които сме покривали тази година със същите средства, че няма да може да ги покрием следващата година. Надявам се, че по време на дебатите по приемане на бюджета ще се изясни как е формиран бюджетът, на какъв принцип," заяви Пламен Цеков.

Райчинов пък посочи, че Цеков е управител на НЗОК, а не политик. „Касата не е политически инструмент и е крайно време да се разбере това," заяви шефът на Лекарския съюз.

„Управлението на НЗОК е сериозна политика. Смятам, че бюджетът не е по-лош от 2012 г. Има какво да се желае във всеки бюджет, законодателят обаче решава," посочи още директорът на НЗОК.

Цветан Райчинов каза още, че България заделя най-ниския си БВП за здраве.

„Ако не се вземат спешни мерки за спасяване на нацията, тя загива," категоричен е председателят на Българския лекарски съюз.

#Цветан Райчинов #Български лекарски съюз #БЛС #Пламен Цеков #НЗОК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници