На консултациите с "Продължаваме промяната" партиите се обединиха около едно - срещата е закъсняла

На консултациите с "Продължаваме промяната" партиите се обединиха около едно - срещата е закъсняла
A A+ A++ A

Старт на преговорите за кабинет на "Продължаваме промяната". В търсене на подкрепа от формацията изпратиха покани към всички парламентарно представени партии.

Повече от час продължи срещата в зала "Запад" на Народното събрание, като в нея се явиха представители на ГЕРБ-СДС, БСП, ДПС, "Демократична България" и "Български възход". Единствено отсъстваха представители на парламентарната група на "Възраждане".

Още в началото на срещата кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" акад. Николай Денков се обърна към представителите на парламентарните групи с молба да бъде воден конструктивен разговор, като не се поставят червени линии, а да се помисли около какво могат да се обединят политическите сили. Той очерта и приоритетите, сред които са влизане в еврозоната, Шенген, гласуването за законите във връзка с усвояване на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост и съдебната реформа.

"Приемам вашето присъствие като знак, че сме готови всички да влезем в един конструктивен разговор, с който да осмислим и съществуването на НС", заяви акад. Николай Денков.

Всички представители в залата се обединиха около високите качества на акад. Николай Денков, въпреки това обаче председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС заяви, че тази среща е безкрайно закъсняла.

"Считаме, че този разговор е дълбоко закъснял, разговор, в който се търси подкрепа с втория мандат за правителство, след като са изгорени много мостове", каза Десислава Атанасова и напусна залата.

Подобно поведение проявиха и от ДПС, след като се опитаха да провокират представителите на "Продължаваме промяната", като върнаха в разговора събитията във връзка с двойното гражданство на Кирил Петков и решението на Конституционния съд, а също така поискаха и оценка за работата на Бойко Рашков като вътрешен министър и за факта, че техни представители са били репресирани по един или друг начин преди изборите.

"Дайте да подкрепяте политики, пък от друга страна, ние да сме си в правото да ви предложим кабинет", посочи Мустафа Карадайъ.

От "Български възход" се съгласиха, че срещата е закъсняла, но въпреки това те са готови да седнат на масата за преговори и имат какво да споделят.

"Съгласен съм до известна степен, че разговорът е закъснял, но макар и късно е важно, че този разговор започва", подчерта Стефан Янев.

От БСП се съгласиха с всички социални предпоставки, които се предлагат в пакета на "Продължаваме промяната", но напомниха, че липсва точката във връзка с връщането на хартиената бюлетина.

От ДБ съвсем ясно са готови да седнат на масата на преговорите, но поискаха съставянето на политическа декларация, в която ясно да се прецизират всички точки, за да може политическите формации да носят отговорност.

"Ние виждаме първо много ясна заявка за диалог и то на много по-ранен етап, отколкото беше стартиран с първия мандат", отбеляза Христо Иванов.

"Това наистина е добро начало да се покаже как започва диалогът и би било наистина много хубаво, ако това се беше случило по-рано, но по-добре е да се случи сега, отколкото никога", категоричен е Кирил Петков.

Въпреки че ГЕРБ-СДС и ДПС напуснаха пленарната зала, акад. Николай Денков се обърна още веднъж към тях с това, че въпреки действията им, те са отворени за разговори. До момента в съвременната ни история нито един втори мандат не е успял да реализира кабинет.

#депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници