Контрольори "под прикрие" ще следят за редовността на пътниците

Контрольори "под прикрие" ще следят за редовността на пътниците
A A+ A++ A

От Нова година в градския транспорт в София влизат в сила новите билети за време - 30 и 60 минути, с които ще се пътува с метро или друг обществен транспорт.

"Новите превозни документи са факт още от септември. За пръв път може да се закупи годишна карта за ученик и студент. Наличен е и нов билет за младежи до 26 години. С това удобство дадохме възможност на родителите с едно пътуване до касите на ЦГМ да заредят картите на децата си за цяла година. Билетите за време предстои да стартират от 1 януари", заяви изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев в ефира на "България сутрин".

По думите му с настоящата цена от 1,60 лева пътниците ще имат право на неограничен брой прекачвания в рамките на 30 или 60 минути. При всяко едно от тях билетът следва да бъде валидиран.

"След последната валидация на този 30 или 60-минутен срок, ще можете да продължите пътуването си до последната дестинация", поясни той.

Дилчев подчерта, че ако картите или билетите за пътуване не бъдат валидирани, пътниците подлежат на санкции. Контрольорите обаче ще им отпуснат гратисен срок.

"Билетите за 30+ и 60+ минути ще бъдат само на електронен носител. В метрото хартиеният билет остава на цена от 1,60 лв., но ще важи само за едно пътуване. Всеки, който е закупил такъв билет, ще може да го използва до 1 март", констатира директорът на ЦГМ.

В ефира на Bulgaria ON AIR Дилчев отбеляза, че билетът, продаван от водач, ще бъде 2 лв.

"От няколко месеца в София работят екипи, които не са с униформи - качват се и пътуват с вас, след което започват проверката внезапно. От следващият месец ще има и контрольори с камери, за да може проверките да протичат нормално", каза още той.

Едномесечната карта за една линия на градския транспорт също отпада, но всички, които вече са си закупили такава, ще могат да я използват за заплатени срок.

"Въвеждаме и 24-часова карта, която ще бъде на по-висока цена, но ще включва възможността за използване на нощния транспорт в столицата. Цената ѝ ще бъде 6 лв.", допълни Дилчев.

Директорът на ЦГМ се похвали, че се наблюдава тенденция пътниците да се завръщат в градския транспорт, чийто парк е подновен.

"През последните две години всички линии на градския транспорт в столицата бяха или ускорени, или оптимизирани", обобщи той.

#ЦГМ #билет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници