В политическа безизходица ли сме и как ще ни се отрази президентски режим?

В политическа безизходица ли сме и как ще ни се отрази президентски режим?
A A+ A++ A

Повече от 2 месеца след изборите - първата политическа сила ГЕРБ-СДС е готова с проектокабинет. Професор Габровски заложи на експерти, а не на партийни фигури. Има ли шанс тази стратегия да е успешна?

"Моите очаквания са да бъдем свидетели на една демократична процедура, но с много политическо говорене. Това е шансът на политиците, в частност депутатите, да изявят себе си - кой с речовитост, кой с аргументи. Разбира се, да привлекат и общественото, и медийното внимание, така че светлините на прожекторите да са съсредоточени върху този център на властта", каза политологът проф. Росен Стоянов в студиото на "България сутрин".

Според другия политолог - проф. Мария Пиргова, тезата, че проектокабинетът "Габровски" е заложен на експерти, не върви.

"Съставът на кабинета не е толкова важен, ние имаме експерти, хората вътре действително са професионалисти. Въпросът е в какъв модел влиза да управлява едно правителство, един парламент. Има ли пакет закони, който ще промени модела, срещу който ние се борим и искаме да преодолеем. Въпросът не е само, че правителството е предложено от ГЕРБ, въпросът е, че системата на ГЕРБ остава", допълни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ много депутати в това НС са с повдигнати обвинения.

"Остава да се управлява с мнозинство, което държи да не разкрива дори недостатъците на бившето управление на ГЕРБ. Тук не говорим за корупцията. Народното събрание е пристан за хора, които има съмнения за тяхната дейност като незаконна. Те са около 30. Ние не може да продължаваме да използваме парламентарната демокрация като параван за една система, превърнала държавата в мафия и организирана престъпност", категорична е проф. Пиргова.

Тя смята, че ни трябва нов модел и нова система: "За съжаление, ако ние продължим така, ГЕРБ отново ще победят. Това са процентите на хората, които те обслужват и са добре. Това са 10% от българите. А останалите се оправят както могат."

"Това е политическата реалност. Дали е ход на ГЕРБ да подаде ръка и да преразкаже тази реалност така, че да се опита да излезе от политическата изолация, дали има реални шансове за реализиране за този кабинет - ще видим. Обвиненията кой е крал и кой не - определя българският съд", поясни проф. Росен Стоянов.

Проф. Мария Пиргова не смята, че трябва да имаме правителство на всяка цена, избрано от този парламент.

"Доверието в този парламент е изключително ниско, доверието във всички политически сили е изключително ниско. Не казвам, че едни следващи избори ще поправят това. Предполагам, че и вторият, и третият мандат няма да ни предложат законодателна програма, съдебна реформа. Няма да ни предложат намерения за излизане от този модел. Служебното правителство внесе доверие в бизнеса, то се оценява високо", добави тя.

И предрече, че геополитическата ситуация ще се влошава.

"Не е по-добре да остане да ни управлява служебен кабинет. Конституцията на РБ е съставена от едни мъдри хора, които в онзи процес от преминаване на комунизъм в демокрация съумяха да съобразят текстовете ѝ с модерните съществуващи в Европа и света. Аз съм срещу всякакви призиви, които целят промяна на конституционния ред. Партиите не си вършат добре работата, но това не е аргумент те да бъдат забранени", добави колегата ѝ.

Проф. Пиргова коментира, че се водят сериозни разговори за съставяне на правителство с третия мандат.

"Един президентски режим не би се отразил никак добре на нашата политическа култура. Но с тези партии не трябва да вървим напред. С третия мандат ще видим едно безпомощно правителство, което страшно ще критикуваме до юни, като и то ще бъде свалено", подчерта тя.

Проф. Стоянов е скептичен за устойчивостта на правителство с третия мандат: "Възможно е след като се "превърти играта" след 1-2 предсрочни избора, да се появят нови политически субекти, защото 60% от българските избиратели отказват да участват във вота. Не съм толкова черноглед, че сме в безизходица."


# Румен Радев #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници