Какво всъщност е сгафила и "облажила" гръцката зам.-председателка на ЕК Ева Кайли

Какво всъщност е сгафила и "облажила" гръцката зам.-председателка на ЕК Ева Кайли
A A+ A++ A

Какво точно е провинението на задържаната гръцка евродепутатка и заместник-председателка на Европейския парламент Ева Кайли, обвинена в корупция и лобизъм? Твърди се, че Кайли е участвала в корупционни схеми, свързани с Катар, и че е била "хваната на местопрестъплението".

Същевременно Ева Кайли настоява, че е невинна и "няма нищо общо с подкуп от Катар", заяви днес пред местна телевизия адвокатът ѝ Михалис Димитракопулос, който я представлява в Гърция, предаде Politico. Твърди се, че Кайли е била "хваната на местопрестъплението", което е единственото обстоятелство, водещо до незабавно отнемане на депутатския й имунитет.

Гръцката евродепутатка е в центъра на разрастващото се разследване за корупция и подкупи от страната домакин на Световното първенство по футбол - Катар. Кайли беше арестувана от белгийската полиция при серия от обиски, при които бяха открити 600 000 евро в частен дом, "няколкостотин хиляди евро" в куфар в хотел в Брюксел, и 150 000 евро в апартамента на самата Кайли. "Нямам представа дали са намерени пари и колко са намерени", каза днес Димитракопулос пред местната телевизия Open TV.

Бащата на Ева Кайли Александрос и съпругът ѝ Франческо Джорджи също са били отведени за разпит заради предполагаемата им роля в схемата. Адвокатът ѝ уточни, че бащата Александрос Кайли е бил арестуван в рамките на белгийската операция. След това е бил освободен и е заявил, че белгийските власти не са му налагали никакви ограничения и че "той е свободен, ако иска да дойде в Гърция", но "когато един баща види детето си в такава трудна ситуация, той остава до него".

Активите на семейството на Кайли в Гърция също са замразени от гръцкия орган за борба с изпирането на пари. Адвокатът планира утре да подаде жалба срещу това решение.

Връзките на Кайли с Катар

От публикация в Twitter става ясно, че Кайли е пътувала до Катар в началото на ноември и е провела важни срещи с министър-председателя, министъра на труда и министъра на енергетиката на Катар, наред с други.

Няколко седмици след посещението си Кайли изнася реч пред ЕП, в която хвали трудовите реформи в Катар и определя катарците като "добри съседи и партньори".

"Днес Световното първенство по футбол в Катар всъщност е доказателство за това как спортната дипломация може да постигне историческа трансформация на една страна, с реформи, които вдъхновиха арабския свят", каза тогава тя.

Кайли дори обвини европейците, че прилагат двойни стандарти спрямо Катар, тъй като според нея те желаят да купуват неговия втечнен природен газ, за да смекчат енергийната криза, а в същото време призовават за международен бойкот на Световната купа заради експлоатацията на мигрантски труд и нарушаването на правата на хората с различна сексуална ориентация.

"Тормозят ги и обвиняват всеки, който говори или се ангажира с тях, в корупция. Но въпреки това те си взимат газ, имат си компании, които печелят милиарди там“, заяви в края на ноември Ева Кайли в речта си пред ЕП.

В началото на този месец тя се появи в залата при гласуването на парламентарната комисия по граждански свободи, което беше съсредоточено върху либерализирането на визовия режим за Кувейт и Катар, пише Euronews. Решението бе одобрено с 42 гласа "за" и 16 "против". Ева Кайли обаче не беше член на тази комисия и не е ясно защо изобщо е присъствала на заседанието. С оглед на разследването членовете на ЕП гласуваха и за връщане на доклада относно освобождаването от визови изисквания за Катар, Кувейт, Оман и Еквадор на Комисията по граждански свободи за допълнително обсъждане, вместо за започване на преговори, съобщи днес Европарламентът.

След като корупционният скандал се разрази в Брюксел, катарското правителство се дистанцира от Кайли. "Всяко свързване на катарското правителство със съобщените твърдения е неоснователно и сериозно дезинформиращо", се казва в изявление на катарската мисия към ЕС.

Офисът на Ева Кайли в Европарламента в Брюксел остава запечатан, като на вратата е поставено листче с надпис: "Достъпът забранен".

#Ева Кайли

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници