Министър и шефът на БНБ бранят еврото на конференция, "Възраждане" нахлу с протест: Не на еврото!

Министър и шефът на БНБ  бранят еврото на конференция, "Възраждане" нахлу с протест: Не на еврото!
https://www.facebook.com/kostadin.eu/videos/960486264919535/
A A+ A++ A

Въвеждането на еврото ще помогне за повишаването на доходите в България. Около тази теза се обединиха участници в конференция, посветена на предимствата на присъединяването към еврозоната.

Според управителя на БНБ Димитър Радев ще се подобри инвестиционната среда у нас, както и ще се ускорят структурните реформи.

По време на форума представители на "Възраждане" влязоха в залата и издигнаха плакат с надпис "Не на еврото", предаде БНР.

Димитър Радев смята, че въвеждането на еврото е нормализация и надграждане на паричния режим у нас.

"Присъединяването към еврозоната ще ускори процеса на структурните реформи в България. Процес, който е сериозно забавен. Ще подобри условията за финансиране и също така ще увеличи инвестициите в страната. Съвкупността на всички тези фактори създава среда за постигане на траен, изпреварващ икономически растеж, а това именно е водещият фактор за ускорена конвергенция и, разбира се, за увеличаване на доходите."

Финансовият министър Росица Велкова също изрази очакване да се повишат доходите след въвеждането на единната европейска валута, което ще подобри и доходността по външния дълг. И още:

"Това, което е, че ние ще участваме във вземането на решенията в еврогрупата. Ние в момента нямаме право да участваме. Всъщност, когато ние сме във валутен борд, монетарната политика, която провежда Европейската централна банка, тя се отразява пряко при нас“.

В началото на форума вицепрезидентът Илияна Йотова предупреди, че липсата на информация поражда скептицизъм сред хората.

"Нека се чуват по-силно експертите, които най-добре ще ни обяснят позитивите и негативите и да се противопоставим на онези, които, въпреки че знаят правилните отговори, правят от участието на България в еврозоната своя политическа кампания."

Конференцията се провежда на фона на протест на "Възраждане".

Лидерът на партията Костадин Костадинов бе допуснат до форума.

"На това частно мероприятие има служители на НСО, на полицията, на службите за сигурност и частна охрана. Само армията липсва и тя липсва по една много проста причина – че липсва армия по принцип. Това нормално ли е според вас? Питам като гражданин. Тук на входа има хора, които решават кой ще влезе и кой няма да влезе, така на принципа харесваш ми, не ми харесваш. Искаме да им кажем, че искаме референдум, защото огромното мнозинство от българите не желаят унищожаването на лева. Те изправят държавата на ръба на гражданската война", каза Костадинов.

В отговор министър Велкова припомни огромното мнозинство, с което Народното събрание потвърди пътя на България към еврозоната.


#евро #"Възраждане"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Инбет Казино