Украинските милиардери - по Лазурния бряг, далеч от войната

Украинските милиардери - по Лазурния бряг, далеч от войната
uatraveller.com
A A+ A++ A

По Лазурния бряг на Ница французи с учудване наблюдават луксозни лимузини с украински номера и скъпи вили, обитавани от украинци. Много олигарси и милиардери успяха да си намерят приятно място за живот, далеч от войната.

На около 1800 километра от Украйна жителите на Лазурния бряг във Франция се дивят на големия брой луксозни коли с украински номера, които никак не се вписват в представите им за страданията на хората, причинени от зловещата война.

Украинските олигарси са избягали с милиони пари в брой?

Един украински блогър разпространи снимка на няколко куфара, пълни с пари в брой. Твърди се, че унгарските митнически власти са открили 17 милиона американски долара и над един милион евро в луксозни украински лимузини. Парите не са декларирани при напускането на Украйна. Според митническите правила пътуващите могат да носят не повече от 10 хиляди евро кеш.

Говорителка на Държавното бюро за разследване на Украйна Тетяна Сапян казва, че властите от месеци разследват случая. "Сред хората, които бяха проверени от Държавното бюро за разследване, са представители на държавната власт, на бизнес средите, бивши членове на съдебната власт и дори депутати", казва Сапян в интервю за ДВ. Разследва се дали тези хора "са преминали границата законно и дали са участвали в пране на пари".

Олигарси, които поддържат добри контакти с Русия

От средата на септември са проведени разследвания срещу повече от 80 души, още десетки се проверяват в момента. В разгара на войната разследващите са се посветили на една много болезнена за Украйна тема: корупцията в страната, която е широко разпространена, и чиито главни действащи лица често поддържат добри контакти с Русия.

За двама от супербогаташите, които са избягали от Украйна, са издадени и международни заповеди за арест. Но дали някога ще се стигне до екстрадирането им в Украйна, Сапян далеч не е сигурна. "Знаем: Ако човек има много пари, той е склонен да похарчи част от тях, за да повлияе на определени процеси - не само в Украйна, но и в чужбина."

Разследват се и шестима бивши и дори настоящи членове на украинския парламент. През лятото президентът Володимир Зеленски забрани дейността на парламентарно представената проруска партия "Опозиционна платформа". Интересното е, че някои от тези депутати след това основават нова група, наречена "Възстановяване на Украйна", казва Олександър Салиженко от базираната в Киев неправителствена организация "Чесно".

Опитват се да влияят на украинската политика отвън

Организацията анализира работата на депутатите, особено по отношение на корупцията. "Тази нова група депутати беше сформирана дистанционно”, казва Салиженко в интервю за ДВ. От пандемията насам украинските депутати могат да работят от разстояние. Това позволява тази фракция във Върховната Рада да се сформира с електронни подписи. Сред участниците в нея е депутатът Игор Абрамович. Украински журналисти го заснеха през лятото на френската Ривиера, докато се връща от спорт заедно с бивш високопоставен служител на украинския орган за финансов надзор.

Абрамович живее на полуостров Сен-Жан-Кап-Фера в Ница, където много луксозни имоти отдавна са собственост на руснаци и украинци. От чужбина тези депутати продължават да се опитват да влияят, казва Салиженко. "Някои от тях се занимават и със законодателна дейност от разстояние", като внасят законопроекти по електронен път. Тяхното отсъствие не е причина да загубят мястото си в парламента. Въпреки това на "дистанционно работещите депутати" не се изплаща заплата. Очевидно те имат други източници на доходи.

"Те призоваваха Русия да дойде в Украйна”

Но на френския Лазурен бряг има и много други бежанци от Украйна, казва Вероник Боре от местната администрация в Ница. "Много жени, майки с децата си и дори баби с внуците си." След началото на руската инвазия в Украйна властите настаняват всеки ден по 500 нови бежанци, които са избягали от Украйна по южния бежански маршрут - през Унгария и Италия до Франция.

Ница е третият най-голям център за украински бежанци във Франция след Париж и Страсбург. За тях се грижи и украинката Ирина Бурдел, която ръководи френско-украинското културно сдружение в града. Ядосва я фактът, че в непосредствена близост живеят навярно и корумпирани богаташи от Украйна, "които са дошли да търсят убежище на Лазурния бряг и карат големите си коли". Но тя не е изненадана. В Украйна има неща, "които са били приети и толерирани преди войната".

"Тези хора не само са част от този корумпиран елит, но освен това са отговорни и за войната в Украйна, защото призоваха Русия да се намеси в Украйна", казва Бурдел. Но разследването на тези случаи трябва да бъде извършено от украинската съдебна система, казва тя. След като войната приключи.

Автор Франк Хофман

Източник: Дойче веле


#Лазурния бряг #украински милиардери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници