Скандално ВИДЕО показва как бежанец е прострелян от бг граничар

Скандално ВИДЕО показва как бежанец е прострелян от бг граничар
стоп кадър
A A+ A++ A

19-годишен сирийски бежанец заяви във видео, че е бил прострелян от български граничари. Кадрите са от съвместно разследване на Lighthouse Reports, Le Monde, Sky News, ARD, The Times и Свободна Европа.

Видеото, разпространено от Свободна Европа, показва как млад сириец e прострелян на българската граница след отблъскването му в Турция. Това е първото доказателство за използването на огнестрелни оръжия при охрана на европейска граница, твърдят авторите на разследването. МВР отрича да е прибягвало до стрелба при възникнало напрежение с група сирийци.

Случаят е от 3 октомври, но кадри се публикуват едва сега. На тях се вижда как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум попада в гърдите му. Това се случва в близост до оградата на българо-турската граница. Мъжът е претърпял три операции - две в Турция и една в Сирия - и оцелял на косъм.

Той твърди, че е бил прострелян от български гранични служители, след като са хванали групата му да влиза нелегално в страната и са я върнали обратно в Турция. „Преминахме границата на България към 7-8 сутринта. И вървяхме в България 5-6 часа. След което бяхме арестувани от българската полиция. Те ни претърсиха. Бяха само мъже. Взеха ни телефоните, парите и всичко, което имахме“, разказва Абдула Ел Рустум пред "Свободна Европа".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници