Процесът за екокатастрофата в Мексиканския залив започва февруари

Процесът за екокатастрофата в Мексиканския залив започва февруари
В резултат на аварията от април 2010 г. около 4.9 милиона барела петрол попадна във водата, което се превърна се в най-голямата екологична катастрофа в историята на САЩ. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Съдебният процес, в хода на който се планира да се установят причините и да се назоват виновните за петролния разлив в Мексиканския залив, станал през април 2010 г., ще започне през февруари 2013 догодина.

Това решение взе окръжният съд в Ню Орлиънс, щата Луизиана, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от Би Ти Ви.

Първоначалният процес, инициатор на който стана министерството на правосъдието на САЩ, а подсъдим – британската петролна компания „Бритиш петролиум” и неговите партньори по проекта за експлоатацията на находището „Макондо”, трябваше да започне през февруари тази година.

След като през март „Бритиш петролиум” достигна до споразумение за изплащане на компенсации с комисия, представляваща компании и физически лица, пострадали в следствие на петролния разлив, съдът отложи процеса за 14 януари 2013 г., а сега е назначен за 25 февруари.

По думите на председателстващия съдия Карла Барби да се започне процесът в средата на януари ще бъде трудно, тъй като за първата половина на февруари в Ню Орлиънс е планирано провеждането на две масови мероприятия – финала на шампионата по американски футбол и празнуването на католическия празник Марди-Гра.

През април 2010 г. на платформата „Дипуотър хърайзън” в Мексиканския залив стана взрив, в резултат на който загинаха 11 души.

Да се спре изтичането отне три месеца, а в резултат на аварията около 4.9 милиона барела петрол попадна във водата, превръщайки се в най-голямата екологична катастрофа в историята на САЩ.

#Мексиканския залив #САЩ #екологична катастрофа #Ню Орлиънс #Луизиана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници