Присъдата на Берлускони намалена на 1 година

Присъдата на Берлускони намалена на 1 година
Председателят на съда Едуардо Д'Ароса прочете присъдата на скандалния екс премиер на Италия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Присъдата на бившия италиански премиер Силвио Берлускони от четири години затвор за данъчна измама по делото „Медиасет" беше намалена на една година, съобщи съдът в Милано, който гледа делото.

Берлускони се възползва от амнистия на останалите три години, предадоха АФП и БГНЕС.

Берлускони получи смекчаването на присъдата си въз основа на закон за амнистията от 2006 г., който беше приет от тогавашното ляво правителство, за да се намали пренаселеността в затворите.

Освен това съдът забрани на бившия премиер да заема държавен пост в продължение на пет години.

Берлускони, който само два дни преди присъдата си обяви, че напуска политическата сцена, без съмнение ще обжалва бързо, което автоматично ще отложи във времето изпълнението й.

Освен това бившият премиер беше осъден с още трима души да плати 10 млн. евро на италианските данъчни служби. Общо 11 души бяха съдени, но само четирима, сред които бившият премиер, получиха осъдителни присъди. Другите или бяха оправдани или се възползваха от амнистията от 2006 г.

По делото „Медиасет" Берлускони беше обвинен, че изкуствено е завишил цената на правата за разпространение на филми, закупени от притежавани от него компании-паравани по време на препродажба на медийната му империя „Медиасет".

Според обвинението така компанията създала черни каси в чужбина и намалила приходите си в Италия, за да плаща по-малко данъци. Съдът издаде по-голяма присъда от поисканите от прокуратурата три години и осем месеца затвор за Кавалера.

В пледоарията си прокурор Фабио Де Паскуале заяви през юни, че цените на закупените от „Медиасет" филми са завишени с 368 млн.долара само за периода 1994-1998 г., а през 2001-2003 г. завишението е било в размер на 30 млн.евро.

Силвио Берлускони беше „на върха на ръководната верига в сектора на телевизионните права до 1998 г.", допълни прокурорът, който поиска и затвор от три години и четири месеца срещу Феделе Конфалониери, президент на „Медиасет" и дясна ръка на Кавалера в делата му, който в петък беше оправдан от съда.

Делото, което започна преди шест години, беше спирано многократно, за първи път през април 2010 г. след приемането на закон, предоставящ на Берлускони имунитет от наказателно преследване за срок от 18 месеца. Първото заседание след възобновяването на делото се състоя през февруари.

Това е първата присъда срещу Берлускон, като до момента той беше осъждан три пъти на първа инстанция през 1997 и 1998 г. на общо шест години и пет месеца затвор при строг режим за корупция, фалшиви счетоводни сметки и незаконно финансиране на политическа партия. Впоследствие обаче беше оправдан или се възползва от изтичането на давностния срок за тези престъпления.

Бившият италиански министър-председател е обвиняем и по още две дела – аферата „Милс", където е разследван за подкупване на свидетели и прочутата афера „Рубигейт", за секс с непълнолетна по време на скандални партита, организирани във вилата на Берлускони, докато е бил премиер на Италия.

В четвъртък прокуратурата в Милано поиска Силвио Берлускони да бъде изправен пред съда по друго дело за телефонни подслушвания на видни политици от левицата в Италия, информацията за което беше разпространена още през 2005 г. от вестника „Ил Джорнале".

Бившият италиански премиер се оттегли от политическия живот, след като предаде властта през ноември 2011 г. на бившия еврокомисар по конкурентноспособността Марио Монти заради бунт в парламента и паника на финансовите пазари.

По-рано тази седмица той обяви, че няма да участва на парламентарните избори догодина и ще търси свой наследник в партията си „Народ на свободата".

#затвор #присъда #данъчна измама #Силвио Берлускони #Италия #„Медиасет" #Марио Монти #партия #министър-председател на Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници